Янукович і Ко успішно банкрутують Україну: МВФ може припинити співпрацю з Україною через суцільну корупцію

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.02.2012 06:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16731

Для України припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом означатиме фінансову ізоляцію та повний крах.

Експерт: припинення співпраці з МВФ означає фінансову ізоляцію і крах

Таку думку у коментарі УНН висловив економічний експерт Олег Соскін, коментуючи розрив співпраці між МВФ і Білоруссю.

"Міжнародний валютний фонд – надзвичайно кваліфікована і дуже потужна міжнародна організація. І його керівництво завжди дотримується тих положень, принципів, які лежать в основі цієї організації. Це не корумпована структура. І на сьогоднішній день керівництво Фонду чітко зрозуміло, що на чолі України стоїть корумпована структура, яка за своїми ознаками схожа на "родину" Лукашенка. Саме тому Фонд приймає сьогодні рішення розірвати відносини з Білоруссю, і відповідно розглядається варіант розірвати співпрацю з Україною. Я впевнений, що це станеться", - зазначив експерт.

"Україні розірвання відносин з МВФ означає фінансову ізоляцію і повний крах. Адже вже в лютому треба повернути МВФ 800 млн доларів кредитів, і в травні ще 800 млн доларів. А в цілому цього року Україна має повернути МВФ 3,7 млрд доларів. І зрозуміло, що влада не може цього зробити", - наголосив О.Соскін.

Він впевнений, що МВФ не піде на реструктуризацію боргу України, а більше того, у Фонду немає вибору окрім, як розірвати угоду stand-by.

О.Соскін вважає, що у керівництва МВФ просто немає вибору, адже вони не вправі надавати допомогу тій країні, де суцільна корупція та кланово-олігархічний режим.

"Фонд себе дискредитує", - зазначив експерт.

Нагадаємо, у Стратегії партнерства Світового Банку з Україною на 2012 – 2016 роки йде мова про можливе розірвання співпраці МВФ та України. .

"Є ризик розірвання угоди про кредит stand-by з МВФ, і підвищуються ризики для реструктуризації заборгованості, пов’язані з тим, що на 2012 р. припадають значні суми виплат з обслуговування боргу, в тому числі перед МВФ... і нездатністю України випустити внутрішні чи зовнішні облігації", - говориться в документі.

СБ підкреслив, що підвищення тарифів на енергоносії для населення і комунальних підприємств є необхідною умовою стабільного прогресу у критичних областях.
2012 року до 2012 р. має погасити борг перед МВФ на суму 3,72 млрд дол. Водночас Україна хоче отримати 10 млрд доларів нових кредитів.

Нагадаємо, програма співпраці України і МВФ stand-by, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол. під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 року. Одразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Рішення про виділення другого (і останнього) траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол. рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 р.

У 2011 р. транші МВФ Україна не отримувала. Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальних кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол. кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол. через порушення узгоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи (набрала чинності з 1 жовтня) і підвищення тарифів на газ.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, за станом на 31 грудня 2011 р. державний борг України становив 357,27 млрд грн (75,44% від загальної суми) або 44,7 млрд дол.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.