Сонячні електростанції Клюєва коштували бюджету більше, ніж усі обленерго разом взяті

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.02.2012 22:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16732

Незважаючи на величезні фінансові вливання, ефективність електростанцій, що використовують альтернативні джерела енергії, залишається вкрай низькою.

Як повідомляє видання ZN.UA, державний «Ощадбанк» в 2011 році виділив 2,6 мільярда гривень інвестицій на розвиток сонячної енергетики. Таким чином держава проінвестувала більше половини введених в дію в минулому році 100 МВт потужностей сонячної генерації.

Це більше, ніж за той же період на свої виробничі потреби отримали всі обленерго країни.

За даними «Ощадбанку», середня ставка кредитування суб’єктів енергоринку склала 13-14% річних. При цьому, як повідомляє видання, головним виробником сонячної енергії в Україні є компанія Activ Solar, контрольована секретарем РНБО Андрієм Клюєвим.

Відзначається також, що в 2011 році встановлена ​​потужність електростанцій, що використовують поновлювані джерела енергії, збільшилася більш ніж в 2,5 рази. В основному за рахунок сонячних електростанцій Криму, потужність яких зросла з 3,5 до 185,7 МВт. На три чверті підвищилася потужність вітряних установок - до 133,9 МВт.

Проте ефективність таких електростанцій виявилася вкрай малою. Сонячні станції виробили 30 млн. кВтбч, що становить 0,7% загального споживання електроенергії Криму (понад 4 млрд. кВтбч). В цілому в минулому році в Україні поновлювані джерела (без ГЕС) виробили 0,17% електроенергії.

Як повідомлялося, українська альтернативна енергетика в минулому році розвивалася інтенсивніше, ніж традиційна: загальна встановлена ​​потужність електростанцій на поновлюваних джерелах енергії (ВДЕ) протягом минулого року зросла на 4% або на 221,1 МВт і до 1 січня 2012 року досягла 5773,8 МВт (включаючи великі ГЕС), тоді як встановлена ​​потужність електростанцій на викопному паливі скоротилася на 72,1 МВт - до 47536,8 МВт.

Нагадаємо, що нецільове залучення Клюєвим першого траншу європейських коштів, виділених Євросоюзом на бюджетні програми енергозбереження і модернізації поточної інфраструктури енергогенеруючого комплексу України у розмірі 31 млн євро, стало причиною скандалу і припинення фінансування програм обсягом більше 160 млн. євро на рік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.