Конфлікт між аскетами «русского міра» не має нічого спільного ні з церквою, ні з вірою

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.02.2012 11:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16747

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир скасував засідання синоду Церкви, заплановане на 21 лютого.

Між тим, збори архієреїв Церкви все одно відбудуться, запевняють у її прес-службі. Експерти кажуть, що у зв’язку із тяжкою хворобою предстоятеля, у Церкві посилюється внутрішнє протистояння.

Засідання Священного Синоду УПЦ МП суперечить у даний момент Статуту про управління Церкви та є недоцільним, що і спонукало ухвалити рішення про його скасування. Про це йдеться у листі, з яким митрополит Володимир звернувся до членів Синоду. Він нагадує, що право скликання Синоду належить винятково йому.

«Засідання священного Синоду Української православної церкви, призначене преосвященним Агафангелом, митрополитом Одеським і Ізмаїльським, нами скасоване», – заявив предстоятель Церкви.

Єпископи все одно збираються

Натомість керівник прес-служби УПЦ МП Василь Анісімов запевнив Радіо Свобода, що церковні архієреї все одно цього дня зустрінуться.

«Єпископи мають приїхати. Я не знаю, що вони робитимуть – підуть одразу до блаженнійшого митрополита чи зберуться спочатку у Лаврі. І в якому стані сам блаженнійший», – зазначає речник УПЦ МП.

Він заперечує інформацію про конфлікт між ієрархами і запевняє, що всі проблеми можна пояснити лише тривалою хворобою митрополита Володимира.

«Церква весь час каже одне, а люди про Церкву кажуть інше. Насправді, все пояснюється однієї бідою: хворобою блаженнійшого. Це ж очевидно, що він і сам документів не читає і без сторонньої допомоги не їсть», – каже Василь Анісімов.

На порозі ідеологічного «перезавантаження»

За словами експертів, останні рішення Синоду спрямовані на усунення від керівництва Церквою митрополита Володимира та його оточення. А на його місце претендує Одеський митрополит Агафангел, відомий проросійськими поглядами.

«Пікантності ситуації додає та обставина, що знайшли між собою порозуміння проросійські ієрархи, які не приховують своєї близькості до «русского мира», і прагматики із формально українофільського табору, яких зараз об’єднує спільна нелюбов до оточення митрополита Володимира», – зауважує релігієзнавець Андрій Юраш.

За його словами, конфлікт в УПЦ МП має насамперед світоглядний характер і є «війною ідеологій і цивілізаційних орієнтацій». А особисті непорозуміння і антагонізм між окремими ієрархами є другорядними причинами.

Раніше Синод УПЦ МП призначив намісника Києво-Печерської Лаври Павла керуючим Київською єпархією на час хвороби Володимира, а головуючим у Синоді – митрополита Одеського Агафангела. Проте предстоятель УПЦ МП залишив за собою право управляти Київською єпархією під час хвороби.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.