Кремль готує нову газову пастку Україні

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 21.02.2012 12:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16751

За допомогою нової газової угоди та знижки на блакитне паливо у 10% Росія лише хоче збільшити побори з України, переконаний керівник енергетичних програм центру “Номос” Михайло Гончар.

"Українська сторона може виходити з цифри 33,5 мільярда кубічних метрів проти заявлених 27 мільярдів. Російська сторона може мати на увазі 52 мільярди. Логіка російської сторони полягає у тому, щоб зберегти і навіть збільшити той обсяг виручки з українського газу, який надходив минулого року. Тому на перший погляд пропозиція російської сторони може виглядати дещо привабливою", - сказав експерт.

За його словами, якщо російська сторона пропонує купити дешевший газ, але у більшому обсязі, то фінансове становище "Нафтогазу" це ніяк не полегшить.

На думку Гончара, прийнятною була б знижка 25-30% за умови обсягів закупівлі, які б не перевищували 33,5 млрд куб. м газу за рік.

Як повідомлялося раніше, нещодавно "Газпром" заявив, що готовий піти на різке зниження ціни на газ для України у разі створення спільного підприємства з керування українськими газотранспортними системами, де 50% буде належати саме російській монополії.

Наразі ж Москва запропонувала Києву лише знижку у 10%. Аналогічні цінові поступки "Газпром" зробив і для низки європейських країн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.