На Марсі досі відбуваються землетруси

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 21.02.2012 16:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16760

Вчені виявили на знімках поверхні Марса, зроблених з борту станції MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), сліди нещодавніх землетрусів.

За допомогою камери високої роздільної здатності HiRISE Джералд Робертс з Лондонського університету досліджував валуни розміром від двох до 20 метрів вздовж системи розломів Борозни Цербера, яка перетинає відносно молоду - віком кілька мільйонів років - лавові рівнину.

Деякі з цих валунів скотилися зі скель, залишивши за собою характерні сліди в зернистому ґрунті.

Вивчення цих слідів, а також характеру зсувів, які викликали їх падіння, показало, що вони впали через сейсмічну активність, а не через інші причини - наприклад, танення льоду.

При цьому розмір і число валунів, що падали, росло при русі до центру кола радіусом близько 100 кілометрів з центром в системі розломів Цербера.

"Це підтримує гіпотезу, що валуни були зрушені струсом ґрунту, і його сила знижується в міру віддалення від епіцентру "марсотрясіння ", - розповів Робертс.

Оскільки зона валунів мала розмір близько 200 кілометрів у довжину, вчені вважають, що магнітуда землетрусу становила близько семи одиниць.

Сліди, залишені валунами, свідчать, що "марсотрясіння" відбулося порівняно недавно, оскільки вітер швидко б знищив їх.

Рівень вітрової ерозії на Марсі досить високий: сліди, залишені американськими марсоходами, були занесені пилом за кілька років.

Можливо, роблять висновок вчені, такі потужні землетруси можуть відбуватися на Марсі і зараз.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.