Одеська влада тисне на журналістів, ГПУ - цього “не помічає”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.02.2012 10:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16768

Заступник Голови Верховної Ради, Микола Томенко направив звернення Генеральному прокурору України Віктору Пшонці з проханням втрутитися в ситуацію із численними випадками перешкоджання журналістській діяльності в Одеській області.

Про це повідомила прес-служба «Батьківщини».

У своєму зверненні Томенко зауважив, що останнім часом почастішали випадки втручання влади і, зокрема, правоохоронних органів у діяльність місцевих засобів масової інформації.

Він нагадав, що днями редактори низки одеських ЗМІ (телеканал «Нова Одеса», газета «Чорноморські новини», інтернет-газета «Взгляд из Одессы», газета «Юг») заявили про факти утиску свободи слова в регіоні.

Зокрема, як йдеться у підписаній ними заяві, працівники непідконтрольних владі засобів масової інформації та незалежні журналісти Одеської області почали частіше стикатися із судовими процесами, викликами до слідчого та навіть погрозами, взяттям штурмом приміщень, тиском на родичів тощо.

Окрім того, Томенко звернув увагу на те, що журналісти заявляють про тотальний наступ на свободу слова і в районах Одеської області.

Зокрема, у Комінтернівському, Роздільнянському, Овідіопольському, Ананьївському, Котовському та інших районах ряд видань було «реорганізовано» або звільнено «невигідних» редакторів.

Томенко нагадав, що в законодавстві України чітко прописано ряд норм стосовно незалежності творчої діяльності ЗМІ та журналістів, заборони цензури, права на отримання об’єктивної інформації тощо.

Окрім того, Віце-спікер нагадав, що стаття 171 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності та попросив Генерального прокурора невідкладно розібратися в ситуації, що склалася із роботою ряду незалежних ЗМІ в Одеській області.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.