Єврокомісія радить українській владі активніше боротися з работоргівлею

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 22.02.2012 10:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16769

Україна опинилася на 87 місці у світовому рейтингу щодо боротьби з торгівлею людьми, складеного зі 182 держав.

Про це йдеться у результатах наукового дослідження, яке профінансувала Єврокомісія.

Індекс країн світу розраховували спільно експерти з економіки, політологи та криміналісти з Університету Ґеттінгена, Університету Гейдельберга та Лондонської школи економіки. Усього були проаналізовані дані зі 182 держав світу. Усім цим країнам виставляли оцінки за трьома категоріями: "покарання винних у торгівлі людьми", "захист жертв торговців людьми", "попередження торгівлі людьми".

Найперші місця у списку посіли Нідерланди, Швеція, США, Словенія, Бельгія, Іспанія. Це держави, які найкраще борються із контрабандистами і надають оптимальний захист жертвам. "Загалом по всьому світі дії політиків принесли більше користі у царині захисту жертв торговців людьми та щодо попередження таких злочинів. А от переслідування злочинців в усьому віті погіршилося",- пише науковець з університету Геттінгена Сео-Юнг Чо.

Світова тенденція на Україну не розповсюджується

В Україні, однак, все сталося навпаки. Якщо у останніх двох категоріях, щодо захисту постраждалих та попередження відповідних злочинів, Україна набрала 3 з можливих 5 пунктів, то у першій - боротьбі із злочинцями - значно покращила свої позиції і отримала "п’ятірку".

Втім, мова цифр є надто лаконічною. З таблиці, у якій містяться лише назви держав та цифри, можна й справді зробити висновок, що в Україні контрабандистів переслідують за законом та саджають за ґрати так само успішно, як і, приміром, у Швеції чи у Нідерландах.

Насправді ж усе не так. Свій рейтинг німецькі та британські експерти складали на основі інформації, що міститься у щорічній доповіді Держдепартаменту США щодо торгівлі людьми. І саме там можна побачити більш детальний аналіз ситуації у окремо взятих країнах.

Американці більш прискіпливі

У документі йдеться, приміром, про те, що протягом 2010 року багато українських контрабандистів і справді постали перед судом. Більше того, набагато більше торговців людьми, ніж раніше, отримали різні терміни ув’язнення. Протягом 2010 року було засуджено 110 чоловік, 60 з них були відправлені до в’язниці на терміні від року до 15. Це майже вдвічі більше, ніж 2009-го.

Втім, керівництво України не зробило необхідних кроків для того, щоб проводити розслідувати глибше, щоб засудити та покарати людей у владних колах, які є причетними до злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, пишуть співробітники держдепартаменту США.

Тим часом, відповідно до доповіді, дедалі більше українських жінок продають у сексуальне рабство та примушують працювати хатніми робітницями у загалом 38 державах світу, зокрема у Росії, Польщі, Туреччині, Італіі, Австрії, Іспанії, Німеччині. Українських чоловіків експлуатують здебільшого на будівництві у Росії, а також у сільськогосоподарському секторі чи у судноплавстві. Українських дітей змушують до проституції та жебракування. Особливо до категорії ризику належать безпритульні діти та мешканці дитячих будинків.

Українці - не лише жертви

Втім, Україна не є лише державою-жертвою. Як випливає з доповіді, на території України примушують до безоплатної праці та віддають у сексуальне рабство мешканців і мешканок Демократичної Республіки Конго, Молдови, Узбекистану, Чехії, Пакистану, зокрема, й дітей.

Співробітники Держдепартаменту США радять українським правоохоронцям більш наполегливо переслідувати за законом представників владних кіл, які займаються торгівлею людьми, та зробити все необхідне, щоб ці люди отримали термін ув’язнення.

Владі рекомендують затвердити національну програму боротьби із торгівлею людьми та надавати більше фінансування неурядовим організаціям для попередження відповідних злочинів та подальшої реабілітації жертв работоргівлі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.