Заяви Кремля засмутили навіть регіоналів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.02.2012 11:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16786

Заяви «Газпрому» про відбирання Україною російського газу, призначеного європейським споживачам, не відповідають дійсності.

Про це заявив в ефірі Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів, колишній прем’єр-міністр України Анатолій Кінах. Він також «сумує» з приводу того, що Росія замість конструктивних переговорів знову вийшла на рівень методів, які можна назвати тиском.

На питання, чи вірить Кінах у те, що українська сторона відбирала газ, призначений для європейських споживачів, Кінах відповів: «Безумовно, в період низьких температур був вищий рівень споживання природного газу як в Україні, Росії, так і в Європейському Союзі. Але Україна має запаси природного газу в підземних сховищах на рівні 20 мільярдів кубічних метрів. І підвищений попит природного газу в цей період буде задоволений за рахунок підйому газу зі сховищ. Тим більше, що в цей період ми допомагали деяким нашим сусідам (Молдова, Туреччина) і забезпечували необхідний рівень транзиту через територію України. І «Газпром» мав великі проблеми, маючи на увазі високий попит у Росії на природний газ. І ця заява, яка зроблена щодо несанкціонованого відбору Україною, не відповідає дійсності. І це підтверджується необхідними контрольними приладами.»

Кінах також спростував заяву речника «Газпрому» про те, що російська сторона викине українську ГТС з маршрутів транзиту газу.

«Я сумую, що наш стратегічний партнер, Російська Федерація (а Україна та Росія є невід’ємною складовою енергетичної безпеки) замість конструктивних переговорів та формування балансу інтересів держав-постачальників, транзитерів і споживачів в Європі, знову вийшла на рівень методів, які характеризуються політико-економічним, психологічним тиском. Україна залишається стратегічною державою. Навіть у разі запуску першої черги в повному обсязі «Північного потоку» мінімум 90 – до 100 мільярдів кубометрів природного газу буде транспортуватися через Україну в найближчі роки. По-друге, проект «Південного потоку» не має техніко-економічного обґрунтування. Це – суто політичний проект. Його вартість – у 4-5 разів вища, мінімум 17-18 мільярдів євро, порівняно з проектами, які пропонує Україні. Тому нам треба витримати, але і виконувати своє домашнє завдання – підсилювати власну енергетичну стратегію України, енергозбереження, енергоефективність, використання власних енергоносіїв і, безумовно, виконувати свої зобов’язання, як член Енергетичної хартії Європи. Особливо, щодо структурних реформ у «Нафтогазі», включаючи прозорість фінансових потоків у цій державній монополії.» - зазначив Кінах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.