Поки в Україні є політв’язні - асоціація з ЄС не світить

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 23.02.2012 12:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16788

Договір про асоціацію між Україною і ЄС може бути підписаний у 2012 році, але лише за умови, якщо екс-прем’єра Юлію Тимошенко звільнять з в’язниці.

Про це в інтерв’ю «Сегодня» заявив посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзет.

За словами посла, швидкість, з якою Україна рухається на шляху інтеграції, залежить від неї самої. «Під час зустрічі на вищому рівні у грудні йшлося про те, що підписання договору про Асоціацію можливе тоді, коли політичні умови, які цьому заважають, будуть усунені», - заявив Ганс-Юрген Гаймзет.

Відповідаючи на питання, чи можливо укласти договір про Асоціацію з ЄС уже цього року, посол сказав: «Все можливо. Але було ясно сказано, за яких умов. Я не розраховую на підписання, якщо пані Тимошенко і надалі буде залишатися у в’язниці».

За його словами, важливим у переговорах між Україною і ЄС є також питання безвізового режиму. Існує відповідний план дій, над яким працює Уряд України. «Є прогрес по деяких напрямках, наприклад, у питаннях еміграції та реадмісії. Не такими обнадійливими є результати, пов’язані з надійністю документообігу, біометрією і боротьбою з корупцією», - заявив посол.

Як повідомлялося раніше, 19 грудня 2011 року на саміті Україна-ЄС було оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію. Проте парафування угоди не відбулося. Європейський Союз чекає від України кроку назустріч для парафування угоди про асоціацію.

Тиждень прогнозував, що згідно з оптимістичним сценарієм, угоду про асоціацію буде підписано після парламентських перегонів 2012. Але є умова – вільні вибори. За найпесимістичнішим сценарієм Україні дають 20 років на те, щоб розібратися з собою та своїми євроінтеграційними прагненнями. Решта варіантів стоять на межі між цими двома.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.