Нардепи змінили статус “Укрзалізниці”: формально вона державна. Чи надовго?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.02.2012 15:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16792

Верховна Рада ухвалила два закони, які змінюють статус державного монополіста залізничного транспорту.

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування".

За цей законопроект проголосували 232 кнопок народних обранців з 405 зареєстрованих у залі засідань. Не дали жодного голосу нардепи фракції “Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина", фракції КПУ. П’ять голосів дала фракція НУ-НС і 11 - позафракційні. Фракції ПР, "Реформи заради майбутнього" і Блоку Литвина - голосували одноголосно, за виключенням відсутніх.

Закон визначає правові, економічні та організаційні особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування, 100 відсотків акцій якого належать державі, управління і розпорядження його майном та спрямований на забезпечення економічної безпеки і захисту інтересів держави.

Згідно із законом, "Товариство утворюється як публічне акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого закріплюються в державній власності, на базі Державної адміністрації залізничного транспорту України, а також підприємств, установ та організацій залізничного транспорту загального користування, які реорганізовуються шляхом злиття.

Товариство є правонаступником усіх прав і обов’язків Державної адміністрації залізничного транспорту України та підприємств залізничного транспорту".

Законом встановлено, що "З дня прийняття рішення Кабінету Міністрів України про утворення Товариства до державної реєстрації Товариства Державна адміністрація залізничного транспорту України, підприємства залізничного транспорту, господарські товариства, 100 відсотків акцій (часток, паїв) яких належать державі та вносяться до статутного капіталу Товариства, не мають права без згоди центрального органу виконавчої влади у сфері транспорту:

вчиняти правочини, які можуть призвести до відчуження майна, вартість якого становить більше 5 відсотків балансової вартості активів Державної адміністрації залізничного транспорту України та підприємств залізничного транспорту на дату затвердження останнього балансового звіту;

скорочувати чисельність працівників;

здійснювати випуск цінних паперів, надавати позики;

передавати нерухоме майно в оренду;

передавати майно в заставу або безоплатне користування;

придбавати акції (частки, паї) у статутному (складеному) капіталі господарських товариств".

Законом також визначені особливості фукціонування і органи Товариства, формування статутного капіталу, соціальні гарантії працівників тощо.

Положення цього закону не застосовуються до підприємств, установ та організацій залізничного транспорту загального користування, які реорганізуються відповідно до Закону "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування".

Нардепи також проголосували закон "Про внесення змін до Закону "Про залізничний транспорт" (щодо розмежування функцій державного та господарського управління галуззю).

За проголосували 239 із 403 зареєстрованих в залі засідань.

Законодавчим актом врегульовано правові та економічні відносини, пов’язані з реалізацією Закону "Про особливості створення державного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" та розмежуванням функцій державного і господарського управління галуззю, які сьогодні виконуються Державною адміністрацією залізничного транспорту України. Зокрема, уточнено суб’єкти господарювання залізничного транспорту загального користування, які взаємодіють з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування по організації залізничного сполучення.

Згідно із законом, "залізниця - це відокремлений підрозділ публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування, утвореного відповідно до Закону "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", який здійснює перевезення пасажирів та вантажів у визначеному регіоні залізничної мережі".

Документом також визначено, що "управління об’єктами державної власності, здійснення державного контролю, регулювання та нагляду за діяльністю залізничного транспорту загального користування здійснюється Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері транспорту, дорожнього господарства, туризму та інфраструктури, іншими центральними органами виконавчої влади відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, встановлених Законом "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування".

Законом встановлено, що "економічні взаємовідносини між АТ "Укрзалізниця", його залежними господарськими товариствами, порядок взаємодії між ними, включаючи розподіл доходів (прибутку) від перевезень, розрахунки за послуги, інші розрахунки, пов’язані з централізованим постачанням товарно-матеріальних цінностей, незбереженням вантажу, пошкодженням об’єктів залізничного транспорту загального користування, ремонтом рухомого складу, виготовленням запасних частин, а також закріплення транспортних засобів та їх безоплатна передача між зазначеними суб’єктами без зміни форми власності проводяться з урахуванням єдиної технології роботи в порядку, що визначається АТ "Укрзалізниця"".

Документом також встановлено, що "Плани діяльності і перспективні плани розвитку АТ "Укрзалізниця" затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту".

Закон набирає чинності з дня державної реєстрації публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування, утвореного відповідно до Закону "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування".



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.