Влада збирається здати українську ГТС?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.02.2012 10:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16800

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко заявив, що нинішня влада збирається з-під тишка здати Газотранспортну систему України і не вважає її загальнодержавною цінністю.

Томенко нагадав, що сьогодні в порядку денному сесії останнім питанням стоїть розгляд урядового Законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу (р.н.9429), повідомляє його прес-служба.

Даним Законопроектом, зокрема, передбачається, що «реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) державних підприємств, дочірніх підприємств Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», що провадять діяльність з транспортування магістральними та/або розподільними трубопроводами, зберігання у підземних газосховищах, та Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України». Як відомо, Верховна Рада у свій час конституційною більшістю прийняла рішення про заборону приватизації або передачі активів газотранспортної системи України, і в діючому законі сказано що «реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділ, перетворення) державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, а також їх приватизація забороняються».

Водночас, на переконання Томенка, той факт, що розгляд такого важливого Законопроекту стоїть в порядку денному в п’ятницю останнім питанням можна трактувати як те, що задум створити умови для можливої приватизації та реалізації російського проекту отримання контрольного пакету акцій на ГТС вирішили узаконити швидко і без журналістів.

Ще більше, додав Томенко, турбує те, що доповідачем з принципового питання, яке застерігає сьогодні енергетичну безпеку України, є аж заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості. «Насправді про логіку дій влади щодо можливості приватизації чи створення консорціуму (на яких умовах, в який спосіб тощо) мусить доповідати якщо не Прем’єр-міністр, то хтось із керівників Уряду, а не один із багатьох заступників Міністра енергетики», - наголосив віце-спікер.

«За будь-яких обставин опозиція робитиме все, щоби переконати владу, що сьогоднішня поспішна приватизація ГТС – крок проти національних інтересів України», - підкреслив Томенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.