Хто розпочинає паливно-мастильну війну?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.02.2012 13:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16807

Компанія ТНК-ВР призупиняє поставки сировини на належний їй Лисичанський нафтопереробний завод (ЗАТ ЛІНІК) і починає ремонтні роботи на підприємстві вже з березня через його збитковість, повідомили в прес-службі ТОВ ТНК-ВР Коммерс.

"У першому кварталі 2012 року нафтопереробка в Україні залишається збитковою, що істотно впливає на фінансові результати ТНК-ВР. З шести наявних в країні НПЗ (не включаючи Шебелинський ГПЗ) постійно працюють тільки два. При цьому ці НПЗ працюють на мінімальному завантаженні, щоб максимально скоротити фінансові втрати. Уряд країни досі не прийняв рішень, що дозволяють українській нафтопереробці вийти з кризи", - відзначають в прес-службі.

У ТНК-ВР наголошують, що 2010 рік компанія закінчила зі збитком $68 млн від діяльності в Україні, за підсумками минулого року в країні також отримано негативний фінансовий результат. "Давальницька переробка стала єдиною можливістю підтримувати операційну діяльність заводу і дозволила поліпшити показники в 2011 році порівняно з 2010 роком. Проте з кінця минулого року давальницька переробка почала втрачати економічну привабливість внаслідок введення Росією нових податкових норм і змін на російському ринку нафтопродуктів", - кажуть у компанії.

На думку ТНК-ВР, найближчим часом ситуація навряд чи зміниться і переробка нафти для українського і російського ринку буде залишатися збитковою. "Тому керівництвом ТНК-ВР було прийнято рішення призупинити поставки сировини на НПЗ і почати ремонтні роботи на ЛІНІКу вже з березня... Компанія продовжить виконувати свої зобов’язання за контрактами на поставку нафтопродуктів і зробить усе можливе, щоб повністю забезпечити необхідними обсягами своїх клієнтів і споживачів", - йдеться в повідомленні.

У ТНК-ВР зазначають, що ЛІНІК продовжить працювати до прийняття фінального рішення щодо подальших дій компанії на ринку України.

Нагадаємо, другий за величиною російський виробник нафти - Лукойл вивчав можливість продажу Одеського НПЗ в Україні, заявляв віце-президент компанії Геннадій Федотов.

"Вивчається можливість його продажу... Якщо завод стоїть рік, звичайно, один з варіантів (продаж) вивчається", - сказав Федотов у відповідь на питання про долю Одеського НПЗ.

Він уточнив, що на покупку активу, який був зупинений в жовтні 2010 року через несприятливі умови для бізнесу, вже є бажаючі, але відмовився коментувати деталі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.