Верховна Рада не подолала вето Президента на бюджет

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.12.2006 15:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1681

За подолання вето проголосувало 248 народних депутатів при необхідних 300 голосів.

Натомість Верховна Рада направила проект держбюджету на 2007 рік на доопрацювання. "За" таке рішення проголосувало 252 народних депутати з 439 зареєстрованих у залі.

"За" проголосували: від Партії регіонів - 185, від Блоку Юлії Тимошенко - 8, від Нашої України - 2, від Соціалістичної партії - 31, від Комуністичної партії - 21 і 5 позафракційних.

Під час розгляду питання, депутати врахували три з восьми виправлень у держбюджет, внесених Президентом Віктором Ющенком. Одне з цих виправлень стосувалося скасування пільг для народних депутатів.

Відповідно до прийнятої постанови, парламент доручив бюджетному комітетові парламенту залучити до доробки проекту бюджету вповноважених представників Кабінету міністрів і Президента України.

Крім того, Верховна Рада доручила бюджетному комітетові внести остаточний варіант проекту держбюджету на 2007 рік на розгляд парламенту 19 грудня.

Під час розгляду законопроекту перший віце-прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що уряд ніколи не погодиться зі зміною ідеології бюджету на 2007 рік.

Він підкреслив, що бюджет, прийнятий парламентом - "бюджет соціальний, бюджет розвитку". Азаров запропонував підтримати рішення Комітету Верховної Ради з питань бюджету, щоб знову звернутися до Президента України з пропозицією підписати бюджет на наступний рік або чітко і мотивовано сформулювати пропозиції з приводу джерел покриття додаткових витрат, що потрібні у випадку, якщо будуть враховані пропозиції Президента.

Азаров зазначив, що у 2005 році не було росту прожиткового мінімуму, а у 2006 році ріст склав усього 8% при тому, що інфляція склала 8,7%. Азаров також сказав, що "і тоді це нікого не турбувало - ні нашого високошановного Президента, ні нашу більшість, адже ми тоді знаходилися в опозиції". За його словами, у 2007 році пропонується, що темпи росту прожиткового мінімуму складуть 8,1% при інфляції 7,5%.

Віце-прем’єр також сказав: "Це сухі відсотки, ця суха правда. Все інше називається спекуляціями". За його словами, зараз йдуть розмови про те, що нібито існують проекти, від яких можна і потрібно відмовитися і що "економіку потрібно розвивати через збільшення вживання нашими пенсіонерами кефіру". "Скільки потрібно кефіру додатково виділити нашим пенсіонерам, щоб побудувати міст через Дніпро?, - сказав Азаров. - Це абсолютно абсурдні ідеї, при яких бюджет розвитку перетворюється в бюджет проїдання і це призведе до краху нашу економіку". За його словами, уряд ніколи не зможе погодитися з таким підходом.

Як повідомлялося раніше, 6 грудня парламент прийняв проект державного бюджету на 2007 рік з доходами 147,888 млрд гривень, витратами 161,819 млрд гривень і граничним дефіцитом 15,716 млрд гривень.

11 грудня Президент відправив у парламент на повторний розгляд Закон "Про Державний бюджет на 2007 рік" зі своїми пропозиціями. Зокрема, Ющенко пропонує збільшити прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність.

Також у своїх пропозиціях до Закону "Про держбюджет-2007" Президент пропонував Верховній Раді ліквідувати диспропорцію грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.