Два роки президенства Януковича: влада, консолідована проти народу

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 24.02.2012 15:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16812

25 лютого минає два роки перебування Віктора Януковича на посаді Президента України.

Представники провладних партій серед найбільших здобутків глави держави називають економічне зростання країни. Опозиція ж вважає, що «покращення життя вже сьогодні» стосується лише самого Президента та його найближчого оточення.

Щойно Віктор Янукович став Президентом, він задекларував 21 напрям реформ, зазначив Радіо Свобода депутат-б’ютівець Сергій Соболєв. Однак, втілити встиг лише третину.

«На щастя для людей, він встиг зробити лише 6 реформ. Судова – абсолютний провал незалежності судочинства, так звана, адміністративна реформа призвела до того, що сьогодні парламентська більшість регіоналів, комуністів, литвинівців і «тушок» фактично передала повністю все управління у державі одній особі – Президенту і його найближчому оточенню. Взагалі, все, що робилися ними, приводило до знищення української держави і в культурологічному, і в економічному плані», – стверджує Соболєв.

Економічні успіхи і консолідація гілок влади

Серед багатьох економічних досягнень країни за 2 роки президентства Януковича депутату-регіоналу Олексію Плотнікову важко виділити найголовніше. У коментарі Радіо Свобода він перерахував зовнішні політичні та економічні успіхи (робота над угодою про зону вільної торгівлі з ЄС та угодою про асоціацію). Внутрішня політика України за правління Януковича також стабілізувалася, каже Плотніков.

«До безперечних успіхів можна віднести і консолідацію влади, те що влада працює у партнерстві: і Президент, і Верховна Рада, і Кабінет Міністрів. В економічній сфері вдалося втримати країну, повернути на рівень економічного зростання, почався курс реформ. Жоден із Президентів не проголошував такий амбіційний курс щодо реформ», – зазначив Плотніков.

А от недоліком політики Віктора Януковича Олексій Плотніков вважає те, що не всі українці відчули позитивний бік реформ – тому, що їм їх не пояснили.

«Режим особистої влади»

Головне досягнення Президента стосується самого Президента, вважає політолог Вадим Карасьов. Пов’язане воно із зосередженням владних повноважень в одних руках і перетворенням інституційної демократії у «режим особистої влади Віктора Януковича», – стверджує Карасьов.

«Це досягнення – для нього, але в мене є сумніви, що це досягнення для України. Адже, якщо говорити, чи це стосується демократії, чи просуває Україну на демократичному шляху, до Європи, то, зрозуміло, що тут мова не йде ані про «5»,ані навіть про «3», – каже Карасьов. – Електорат дав уже оцінку, і афганці, які повернулися задом, бо влада перед цим повернулася задом до суспільства. Рейтинг падає».

За останніми соціологічними опитуваннями, які оприлюднили наприкінці минулого року, підтримка Президента Януковича становить 12%. Практично втричі більше виборців (35 %) проголосувало за нього у першому турі президентських виборів 2010 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.