Україна для людей. Міністр ЖКГ хоче, щоб населення платило за комуналку олігархам

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 27.02.2012 10:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16817

Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк переконаний, що бізнес у генерації теплової енергії може бути дуже прибутковим і незабаром великі інвестори захочуть взяти в оренду житлово-комунальне господарство.

"От побачите, вони кинуть свої металургійні заводи й прибіжать сюди",- сказав він.

За словами Близнюка, основний виробничий ланцюжок у теплогенерації - котельня (втрати — до 15%) - теплотраса (до 20%) - будинок (до 40%).

"Тобто вклавши кошти в кожну структурну ланку, ми можемо істотно заощаджувати згодом. Питання: де взяти кошти. З будинком з’ясували - держава повинна домовлятися з мешканцем. А от щодо котельні й теплотрас - із бізнесом. Отже, бізнес робить котельню й мережі ефективними, а ми енергоощадним робимо будинок. Зустрічний рух. Підвищуємо якість послуги",_ розповів міністр ЖКГ.

При цьому він визнав, що в Україні наразі мало позитивних прикладів концесії таких об’єктів.

"Я б навіть сказав, що в нас їх немає. Усе, що працює сьогодні, працює зі знаком мінус. Завдання держави - написати правильний договір з концесіонером. І ми робимо це. Більше того, Кабмін найближчим часом вийде із законодавчою ініціативою про визначення принципів, на яких держава здаватиме комунальну власність в оренду й концесію. Ідеться про обов’язкові інвестиції концесіонера в технічне переозброєння, що дасть йому змогу знизити витрати та собівартість. Наш принцип: вкладайте гроші і знижуйте собівартість",- констатував міністр.

Нагадаємо, восени 2011 року Анатолій Близнюк заявив, що повномасштабна модернізація ЖКГ України коштуватиме 700 мільярдів і можлива лише з залученням приватного капіталу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.