Сталінський ГУЛАГ в Україні

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.02.2012 11:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16819

Українці за ґратами працюють продуктивніше, ніж їхні співвітчизники на волі, стверджують економісти.

За рік підприємства, розташовані у місцях позбавлення волі, виробляють товарів на півмільярда гривень. Такою є офіційна статистика Державної пенітенціарної служби. Утім правозахисники говорять про численні факти примусової та неоплачуваної праці в українських в’язницях.

Вироби з і металу, будівельні матеріали, меблі й навіть зрубна архітектура – таку продукцію виробляють вісім виправних колоній Вінницької області, в яких тримають близько семи тисяч засуджених. Виправні заклади виробляють до трьох відсотків від усієї продукції регіону, розповідає керівник управління Державної пенітенціарної служби у Вінницькій області В’ячеслав Люх.

«Наші підприємства мають деревообробну та іншу техніку, складські приміщення, автопарк. Загалом вони виробляють товари на суму близько 30 мільйонів гривень на рік», – розповідає керівник системи відбування покарань на Вінниччині.

Модернізація виробництва в колоніях

Державна пенітенціарна служба, яка об’єднує місця позбавлення волі України, має 130 промислових підприємств і ще 11 сільськогосподарських, на яких працюють в’язні. За минулий рік вони заробили понад півмільярда гривень, свідчить офіційна статистика.

Держава недофінансовує виправні заклади, а відтак зароблені гроші йдуть на покращення умов у в’язницях та безпосередньо засудженим, які працюють, стверджує голова Державної пенітенціарної служби Олександр Лісіцков.

«Модернізація виробництва є одним з наших пріоритетів. Доходи від виробничої діяльності є основним джерелом поліпшення умов тримання засуджених, та наближення їх до загальноприйнятих міжнародних стандартів», – запевняє Олександр Лісіцков.

Як приклад цього керівник відомства наводить переобладнання багатопрофільної лікарні у Стрижавській виправній колонії на Вінниччині. Віднині тут можуть виконувати навіть заміну кришталика ока.

Економіст Олександр Пасхавер констатує, що виходячи з кількості ув’язнених та вартості продукту, який вони виробляють, їхня продуктивність є вищою, ніж в українців на волі. Втім, економіст наголошує, що й плата за роботу у в’язнів має бути відповідною.

Деяким ув’язненим платять 40 гривень на місяць – правозахисник

Праця є дуже корисною для позбавлених волі, але лише, якщо вона є добровільною та за неї платять, наголошує експерт Харківської правозахисної групи Андрій Діденко.

«Якщо людина прагне праці й стає на шлях виправлення – це позитив. Але з іншого боку ми стикаємося із ситуаціями, коли до праці примушують, особливо в жіночих колоніях. І якщо зазвичай плата за працю засудженого досить висока, то жінки після всіх відрахувань часто отримують на руки по 40-60 гривень», – розповідає правозахисник.

Він говорить, що в українських в’язницях є випадки так званої рабської праці, коли в’язні працюють по 12 годин, або коли замість грошей їм видають сигарети, чай та інші товари. А іноді людині, яка хоче завдяки сумлінній праці звільнитися достроково, чинять перешкоди, щоб вона і далі працювала за ґратами, каже Андрій Діденко.

За підрахунками священиків, які спілкуються з ув’язненими, кожен третій працює за ґратами з власної волі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.