Європейські політики засуджують вирок Луценкові

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.02.2012 20:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16825

Дедалі більше європейських політиків висловлє розчарування вироком, оголошеним у Києві екс-главі МВС Юрієві Луценку.

Мая Коціянчич – речниця верховного представника ЄС із закордонних справ, віце-президента Європейської комісії Катрін Аштон, заявила журналістам у Брюсселі: «Високий представник Катрін Аштон і комісар Філе сьогодні висловили розчарування з приводу вироку щодо пана Луценка, який, на їхню думку свідчить про продовження судових процесів в Україні, які не поважають міжнародних стандартів щодо справедливого, прозорого і незалежного суду».

За словами Коціянчич, Євросоюз уважно стежитиме «за подіями, пов’язаними з процесом апеляції пана Луценка, за розглядом справи пані Тимошенко в апеляційному суді, і за провадженням у справі колишнього виконувача обов’язки міністра оборони Валерія Іващенка, а також за іншими подібними випадками».

У понеділок Катрін Аштон і єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Філе випустили спільну заяву, в якій повідомили, що Європейський Союз розчарований вироком Юрієві Луценку, й розцінює його як сигнал про продовження в Україні судової практики, яка не відповідає міжнародним стандартам.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомив цього ж дня журналістам у Брюсселі, що, наскільки йому відомо, «Луценка звинувачують у відносно дрібному правопорушенні. І це виглядає як непропорційно сувора система. Іншими словами, це ще один аргумент для тих, хто підозрює українську судово-правову системи у тому, що вона не повністю вільна від політичних мотивів».

А на думку міністра закордонних справ Швеції Карла Більда, рішення Печерського суду «доводить те, що правова система в Україні в даний час використовується для того, щоб криміналізувати те, що, по суті, є політичною діяльністю», і це, за словами Більда, збільшує стурбованість із цього конкретного питання.

27 лютого Печерський районний суд Києва визнав екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка винним у скоєнні посадових злочинів і засудив до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.