Чому українці вважають відносини з Росією поганими?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.02.2012 15:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16850

Майже половина українців вважає відносини з Росією «поганими та напруженими».

Такими є результати соціологічного опитування, проведеного українською соціологічною компанією Research & Branding Group. На думку політичних експертів, головною причиною цього є останні різкі заяви Росії на адресу України. Водночас психологи наголошують, що до росіян, як нації, українці ставляться доброзичливо.

Згідно із опитуванням, яке компанія Research & Branding Group проводила у листопаді минулого року, кожен четвертий українець називав відносини з Росією «напруженими та поганими». У лютому ж цього року кількість таких зросла до більш, ніж 40 відсотків.

Незважаючи на риторику Кремля про братерські відносини та добросусідство, українсько-російські стосунки і справді погіршуються, зазначає Радіо Свобода український політичний експерт Вадим Карасьов.

Українці не вірять у братерську риторику

«Люди усвідомлюють, що політика Путіна щодо України не має стосунку до братніх відносин, – вважає Карасьов. – По-друге, вони бачать, що намагання Росії щодо України – це намагання у той чи інший спосіб повернути Україну під вплив Росії, або відібрати в України найбільш вагомі промислові, енергетичні активи».

За словами російського політолога Станіслава Белковського, головною причиною того, що кількість українців, які вважають відносини Києва та Москви поганими зростає, є дії російської влади.

«Ситуація навколо газової війни, віртуальної чи реальної, це вже не має значення, доводить українському народові, що Росії не є лояльною до України. Українському народові доведено, що Україна та Росія перебувають на різних напрямках і цього не можна змінити», – наголошує Белковський.

Ставлення до росіян і Росії відрізняється

Говорячи про ставлення українців до Росії, важливо чітко розрізняти ставлення до держави і до нації, зазначає соціальний психолог Олег Покальчук. Українці доброзичливо ставляться до російського народу, чого не скажеш про ставлення до Росії, як спадкоємниці Радянського Союзу.

«Раніше у людей були якісь сподівання на якийсь компроміс, але ми бачимо, що зимова газова війна не випадковість, не повтор – це система, – каже психолог. – Росія веде проти нас інформаційну та економічну війну. І наслідки цих воєнних дій вже кожен відчуває на своїй кишені і на своїх можливостях».

Від початку року на адресу України з боку Росії пролунала низки різких заяв, зокрема, це стосується газу. У період холодів російська сторона заявляла про несанкціонований відбір газу Україною. Українська сторона ці закиди спростовує. Крім цього Росія заборонила експорт українських сирів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.