Геном «крижаної людини» Еці розшифрований майже повністю

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.03.2012 04:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16867

Мумія чоловіка, який жив 5300 років тому, була знайдена туристами в Альпах, поблизу італо-австрійського кордону, в 1991 році. Вона добре збереглася, ставши одним з найбільш ретельно вивчених трупів в історії науки.

Зразок ДНК був виділений з тазової кістки Еці. (Фото S. Marco / EURAC.)

Міжнародна дослідницька група опублікувала майже повний геном Еці. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Communications, повідомляє Компьюлента.

Уже відомо, що Еці страждав атеросклерозом, у нього були погані зуби, його тіло покривали татуювання, перед смертю він поласував м’ясом гірського козла, а у віці 45 років загинув від стріли, що встромилась йому в спину.

І це далеко не вся інформація, яку може надати мумія, підкреслює провідний автор роботи Альберт Цинк, очільник Інституту мумій і крижаної людини в Больцано (Італія).

У 2008 році була розшифрована повна послідовність ДНК, отриманої з клітинних мітохондрій. У ній виявлені мутації, які не зустрічаються в сучасних популяціях.

Це привело до припущення, що «крижана людина» належала народу, який зник з Європи. Цього разу дослідники секвенували ДНК з ядра клітини, взятої з тазової кістки. Ця послідовність містить близько 96% генома Еці.

Так, за батьківською, Y-ДНК, Еці належить до гаплогрупи G2 (це "західнокавказька" група, до якої, доречі, належать нащадки аланів в Україні), а за мітохондральною (материнською) ДНК - до K1 (виокремилася від гаплогрупи U8 12 тис. років тому і "емігрувала" на Захід з Причорномор`я).

Мумію знайшли в 1991 році туристи з Німеччини в Тірольських Альпах, на льодовику Сімілаун в долині Ецталь на висоті 3200 м над рівнем моря в результаті сильного танення криги

Отримані дані дозволяють зробити висновок, що Еці був карооким, мав каштанове волосся і першу групу крові, а також не переносив лактозу. Це свідчить про те, що вчені мають рацію в питанні про еволюцію деяких людських рис. Мутації, що призвели до появи блакитних очей і здатності перетравлювати молочні продукти, виникли у дорослих десь впродовж останніх 10 тис. років, але поширилися по всій Європі далеко не відразу. Сучасники Еці вже тримали молочних тварин, але от потрібний ген, судячи з усього, ще не став звичайною справою.

Виявлені також варіанти генів, що пов’язані з атеросклерозом, які пояснюють відкладення кальцію, знайдені за допомогою томографічного обстеження. «Він не страждав ожирінням, вів активний спосіб життя, тобто не мав факторів ризику кальцифікації серця, - говорить пан Цинк. - Можливо, справа в генетичній схильності». Один з генетичних варіантів, що були у Еці, підвищує ризик розвитку коронарної недостатності на 40%, а два інших сприяють відкладенню жиру в судинах.

Геном Еці натякає і на інші проблеми зі здоров’ям: знайдено майже дві третини генома бактерії Borrelia burgdorferi - збудника хвороби Лайма. Явні ознаки цього недуга в збережених тканинах Еці не виявлені, але, на думку пана Цинка, татуювання на спині, щиколотках і під правим коліном можуть свідчити про спроби вилікуватися.

Крім того, підтверджена інформація про родичів Еці. Його Y-хромосома несе мутації, які найчастіше зустрічаються у чоловіків, що живуть на островах Сардинія і Корсика. Розшифровка ядерного геному поміщає його найближчих сучасних родичів в тому ж районі: дані порівняли з геномом 1300 європейців, 125 жителів Північної Америки і 20 мешканців Аравійського півострова. Це не означає, що сучасні тірольці не мають ніякого відношення до родоводу Еці; в руках вчених поки що дуже мало зразків ДНК цієї популяції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.