Демонополізація чи міжолігархічний дерибан?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 1.03.2012 10:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16870

Першого березня промислові споживачі мають отримати ступінь кваліфікованого споживача газу – право обирати газового постачальника.

Про це йдеться у проекті постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики(хоча не виключене відтермінування такого кроку).

З першого січня наступного року це право мають отримати бюджетники, а з початку 2015 – населення. Сам факт лібералізації газового ринку фахівці оцінюють позитивно. Проте на думку декого із них втілити це на практиці буде практично неможливо.

Юридичне права обирати газового постачальника промислові споживачі мали б отримати вже першого березня. Проте, як зазначив Радіо Свобода голова Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Сергій Тітенко, ймовірно, це доведеться дещо відтермінувати.

«Ми чекаємо всіх пропозицій від громадськості, – говорить Сергій Тітенко. – Потім ми його узагальнимо і передаємо у Держпідприємництво. Вони нам мають надати погодження, що інтереси малого та середнього бізнесу ніяк не утискаються. А після цього ми передаємо все це у Міністерство юстиції. Вони це схвалюють, після чого воно набуває чинності. Тому у мене є побоювання, що перше березня доведеться замінити на перше квітня».

Вплив «Газпрому» знижуватиметься

Визначення кваліфікованих споживачі поставить хрест на монополії облгазів у сфері поставок газу всім категоріям споживачів, вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. Окрім цього, на його думку, це обмежить вплив «Газпрому» на українському газовому ринку.

«Де-факто дві третини газового ринку контролюється структурами Дмитра Фірташа, який тут фактично представляє інтереси «Газпрому», а також компаніями, які колись належали російському бізнесмену Вексельбергу, і який буквально торік перепродав їх «Газпрому». А те, що паралельно зі старими облгазами з’являться нові, певним чином зменшуватиме вплив «Газпрому», – коментує Юрій Корольчук.

Вибір постачальника за відсутності ринку

Але передумовою для того, щоб споживачі могли обирати постачальника, є ринок газу, якого наразі в Україні немає, зазначає Радіо Свобода член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, б’ютівець Олександр Гудима. Відтак, зазначає він, говорити про те, що громадяни можуть скористатися статусом кваліфікованого споживача – утопія.


«Що може цей споживач собі обрати, коли йому просто цього не дозволять і не дадуть в нинішній системі», – зазначає Олександр Гудима.

Фірташ чи Коломойський?

Що ж до промислових споживачів, то, як зазначають фахівці, де-факто вони можуть обирати постачальника газу і зараз, оскільки прямої заборони щодо цього немає. Наприклад, нещодавно Одеський припортовий завод відмовився купувати газ у державної компанії, домовившись про закупку палива із компанією Ostchem Holding Limited, підконтрольною Дмитру Фірташу. Проте, як зазначає Олександр Гудима, це стосується обмеженого кола підприємств.

«Газ можна купувати сьогодні у Фірташа, який має квоту. Газ можна також купувати у пана Коломойського, який в «Укрнафті» видобуває близько трьох мільярдів кубічних метрів газу, – наголошує Гудима. – Цей газ українського походження він спрямовує на свої підприємства. А може комусь, хто є у сфері його інтересів, цей газ продати. Але знову ж таки, це є структури, близькі до сьогоднішніх українських олігархів».

Між тим, Європейський банк реконструкції і розвитку фактично відмовив «Нафтогазу» у кредиті. За словами старшого банкіра ЄБРР Поля Шапіро, незважаючи на умови інвесторів, Україна так і не підвищила тарифи на газ для населенні. Шапіро наголосив також, що задля отримання кредиту, Україна має реформувати «Нафтогаз». Оглядачі зазначають, що це поганий сигнал для інших банківських структур, які також можуть відмовитися від співпраці з Україною у питаннях реконструкції ГТС.

Довідка. Постанова Комісії з регулювання енергетики, якою пропонується надати низці споживачів право обирати постачальника газу, розроблена на виконання закону «Про основи функціонування ринку газу». Згідно із ним, з січня цього року має початися перший етап лібералізації газового ринку, який триватиме до 2015 року. Під час першого етапу мають бути розділені функції транспортування та постачання газу, визначені кваліфіковані споживачі й гарантовані постачальники.

Під час другого етапу лібералізації ринку газу статус кваліфікованого споживача мають отримати всі споживачі всередині країни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.