Європейський суд визнав пріоритетною другу скаргу у справі Луценка

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.03.2012 13:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16874

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду та визнав пріоритетною скаргу представників екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на відсутність належного медичного забезпечення в Лук’янівському СІЗО, в якому він утримується із 27 грудня 2010 року.

Про це повідомляє прес-служба «Народної Самооборони».

азначимо, що Європейський суд з прав людини вже неодноразово встановлював порушення в установах пенітенціарної системи в Україні.

У скарзі, поданій представниками Луценка, наголошується на порушенні статті 3 Європейської конвенції з прав людини «Заборона катування», у якій зазначається: «Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гiднiсть, поводженню або покаранню».

«Той факт, що Україна не вживає належних заходів, щоб покращити ситуацію в пенітенціарній системі та не припиняє порушення, на яке вже вказував Європейський суд, дуже погано характеризує нашу державу та ставить під загрозу не лише перспективу євроінтеграції, але й членство України в Раді Європи», - прокоментувала одна з представників Юрія Луценка в Європейському суді, адвокат Валентина Теличенко.

Теличенко наголосила, що надаючи другій заяві статусу першочергової «Європейський Суд вочевидь взяв до уваги той факт, що заявником є один з лідерів опозиції в Україні».

«Уряд України, система прокуратури в нашій державі сьогодні категорично ігнорують європейські стандарти прав людини та вперто демонструють небажання їх дотримуватися. Європа вже неодноразово нам вказувала на те, що не толеруватиме незаконні переслідування опозиціонерів та усунення їх від політичного процесу. Справи Юрія Луценка та Юлії Тимошенко є принциповими для міжнародної спільноти», - зазначила адвокат Теличенко.

Як повідомлялося раніше, що Європейського суду з прав людини вже призначив публічні слухання у справі «Луценко проти України» на 17 квітня 2012 року. У відкритому режимі суд досліджуватиме законність затримання та арешту заявника, а також – використання системи правосуддя проти Юрія Луценка з метою усунення його від політичного життя в Україні та недопущення до парламентських виборів 2012 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.