Без “темників”. Чим ближче до виборів - тим менше політики у теленовинах

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 1.03.2012 14:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16876

Тільки кожне п’яте повідомлення в телевізійних новинах стосується політики, а тема виборів-2012 взагалі не обговорюється.

На початку року виборів до Верховної Ради українські телеканали уникають детального висвітлення політичних новин. Головні теми новин лютого — катастрофи, ДТП, а також аномальні морози.

Тільки кожне п’яте повідомлення в новинах стосується політики, а тема виборів-2012 взагалі не обговорюється.

Про це свідчить дослідження «Моніторинг українських новин», проведене Академією української преси за участі співробітників Інституту соціології НАН України.

Згідно з дослідженням, текст якого є в розпорядженні ZN.UA, два різновиди подій домінують в новинах лютого: катастрофи/ДТП – 16%, а також морози й заметілі – 15%.

Напруження у відносинах Росії та України з проблем газу, сиру й двосторонніх відносин сумарно охоплює 10% згадуваних подій.

Про вибори-2012 говорилось тільки в контексті інших подій (2%), тобто жодного разу вона не була головною подією. Касетний скандал у ВР не став резонансною подією тижня, інформації про нього не більше, аніж про літню європейську першість з футболу (2%). На такому ж рівні телеканали інформували про виступ Віктора Януковича у ВР.

Як і у вересні минулого року увага телеканалів до реформ в Україні мінімальна (1%), як і до виборів нового уповноваженого ВР з прав людини (2%)

У випусках новин українських телеканалів, присвячених політичним подіям, висвітленню діяльності провладних політиків приділяється удвічі більше часу, ніж опозиціонерам — 63% проти 29%. Діяльності інших політсил було присвячено 8% ефірного часу..

Експерти проаналізували лютневі випуски новин каналів УТ-1, 1+1, «Інтер», «Новий канал», ICTV, СТБ, ТРК «України» і ТВІ.

Згідно з дослідженням, найбільше уваги правлячій коаліції приділив канал УТ-1: у політичних новинах їм надано 80%, у опозиції — всього 16%. За ним йде 1+1 — 68% проти 24%.

Найбільш збалансовано діяльність провладних політиків і опозиціонерів представлена на СТБ (відповідно, 49% проти 34%) і на ТВІ (52% проти 40%).

Найпопулярнішою політичною персоною теленовин лютого є прем’єр-міністр Микола Азаров. За місяць його пряма мова (синхрон) була подана у випусках новин тривалістю загалом 609 секунд. Президент Віктор Янукович значно відстав від голови уряду з результатом 365 секунд. Третій — глава парламентської фракції Партії регіонів Анатолій Єфремов, «світився» у новинах 292 секунди.

Варто зазначити, що фігурант головного політичного скандалу лютого, викривач корупції у Верховній Раді Роман Забзалюк посів лише четверту позицію (261 секунда).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.