Справа Гонгадзе. Пукача й надалі судитимуть за зачиненими дверима

Автор/джерело -  © Телекритика



Дата публiкацiї - 1.03.2012 21:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16882

1 березня Печерський районний суд міста Києва відхилив клопотання адвоката Мирослави Гонгадзе, Валентини Теличенко, про публічність судового процесу над колишнім генералом МВС України, обвинуваченим у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, Олексієм Пукачем.

Про це «Телекритиці» повідомила представник в Україні «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк.

Як повідомлялося раніше, 27 лютого низка журналістських організацій зареєструвала заяву з проханням зробити судовий процес над Олексієм Пукачем відкритим.

За словами Оксани Романюк, суд залишив процес закритим, мотивуючи тим, що це загрожує національним інтересам України. Також у суді запевняють, що коли буде ухвалено новий Кримінально-процесуальний кодекс, то вони будуть робити змішані (відкрито-закриті) засідання.

«Суд не тільки проігнорував прохання журналістів, а й визнав зверхність національного законодавства над міжнародним, яке визнала держава Україна, ратифікувавши відповідні документи. Суд продемонстрував зневагу до європейських стандартів прав людини, і таким чином додав державі Україна негативу в її сприйнятті Заходом і Європою», - сказала Валентина Теличенко в коментарі «Телекритиці».

Оксана Романюк запевнила, що журналісти й надалі будуть продовжувати кампанію з відкриття справи Гонгадзе. «Ця справа становить значний суспільний інтерес і є символічною для України. До тих пір поки ця справа лишається закритою Україна залишатиметься символом злочинної влади і корупції. І відкрити цей процес в інтересах самої влади. Це був знак для світу, це був би великий позитив для України», - зазначила представник в Україні «Репортерів без кордонів».

24 лютого Печерський суд Києва не взяв заяву журналістів щодо Пукача. Українські та міжнародні журналістські організації зверталися до суду з приводу закритості судового процесу над Пукачем - колишнім генералом МВС України, обвинуваченим у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Канцелярія суду не взяла їхню заяву, мотивувавши поганим відтиском печатки. Заяву вдалося зареєструвати 27 лютого.

Як повідомляла «Телекритика», 30 січня заяву руху «Стоп цензурі!» та Української медіа-асоціації* за підтримки міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» було оприлюднено на засіданні міжвідомчої робочої групи при президенті. У ній організації наголошують на тому, що закритість судового процесу над Пукачем порушує права громадськості та потерпілих на отримання суспільно важливої інформації. Організації переконані, що через закритість створюється штучна перешкода журналістам у виконанні їхніх професійних обов’язків.

У заяві журналісти просили відкрити процес над Пукачем з огляду на його значну суспільну важливість. «Серед 116 томів справи таємними є лише близько десятка томів. Ст. 6 Конвенції захисту прав людини та основних свобод передбачає право на відкритий процес і мінімальну кількість закритих засідань з огляду на необхідність захисту державної таємниці. Ми розцінюємо закритість усього судового процесу як порушення», - йдеться у заяві.

Довідка:

Українська медіа-асоціація об’єднує Інститут масової інформації, Інститут медіа-права, «Інтерньюз-Україна», профспілка «Медіафронт», бюро журналістських розслідувань «Свідомо», «Телекритика», Незалежна медіа профспілка України та Комітет моніторингу свободи преси Криму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.