Результати євроінтеграції від уряду Януковича

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 2.03.2012 14:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16888

Зважаючи на політику Києва, у ЄС Україну все більше вважають неприємністю, а не цінним активом.

Про це у своїй статті для The Brookings Institution написав екс-посол США в Україні Стівен Пайфер

«ЄС наразі має багато проблем. Для тих держав-членів, які скептично ставляться до України, демократичний регрес країни дає зручні підстави утримувати ЄС від поглиблення відносин. Проблематичним тепер проводити таку інтеграцію стає і для таких країн, як Польща, Литва і Швеція, які минулому виступали за Україну в ЄС», - зазначає Пайфер.

За словами екс-посла США, при обговоренні зовнішньополітичної ситуації в Україні, високопосадовці у Києві визнають, що цього року вони зіткнулися зі складною зовнішньополітичною ситуацією.

«Вони скаржаться, що Захід ігнорує стратегічну важливість України, і дозволяє їй сповзти назад до сфери впливу Росії. Таке твердження цікаве з трьох причин. По-перше, воно передбачає, що Київ вважає, що Захід і ЄС, зокрема, повинні ігнорувати проблеми демократії в останні два роки. Але для ЄС і США демократичні цінності важливі і вони не дадуть Януковичу так просто відбутися. По-друге, мається на увазі, що Україна повинна мати більше значення для Європи, ніж Європа хвилює Україну. Насправді, враховуючи політику Києва, у колах ЄС все більше вважають Україну неприємністю, а не активом. По-третє, видається, що твердження має на увазі, що Україна більше об’єкт зовнішньої політики інших, ніж суб’єкт, який сам формує свою долю. І все ж українське майбутнє місце безпосередньо визначатимуть її вибір, політика і дії», - додає Пайфер.

Дипломат зазначає, що геополітична гра Януковича заснована на прорахунках щодо глибини інтересу Заходу до України та його готовності йти на компроміс у питаннях демократії.

«Янукович та інші українські чиновники настільки переоцінюють стратегічне значення України для ЄС, що в майбутньому будуть займатися внутрішніми питаннями та здійснюватимуть все, що заважає подальшому розширенню», - пише він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.