У Москві провели мітинг пам’яті вбитих журналістів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.12.2006 23:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1689

У центрі Москви сьогодні відбувся мітинг пам’яті журналістів, вбитих за останні 13 років. Його організатори провели ще й ходу, незважаючи на те, що раніше її заборонила столична влада.

Усього в акції взяли участь близько 400 осіб.

Акція була проведена за ініціативою журналіста "Нової газети" Вікторії Івльовой, ведучої радіостанції "Маяк" Світлани Свістунової й інших.

Світлана Свістунова розповіла, що думка провести таку акцію з'явилася після питання дитини: "Мама, а тебе теж уб'ють?"

Ведуча "Маяка" додала також, що "заборона урядом Москви "Маршу пам'яті" викликала подив і залишиться на совісті влади".

Мітинг, що продовжувався близько години, закінчився хвилиною мовчання. Мітинг закінчився, проте багато учасників певний час не розходилися. Міліції на мітингу було приблизно стільки ж, скільки і учасників акції. Новопушкінський сквер було оточено.

Учасники акції тримали в руках фотографії Ганни Політковської та Юрія Щекочіхіна. Серед учасників ходи - лідер "Яблука" Григорій Явлінський, депутат Мосміськдуми Сергій Мітрохін та інші.

Мітинг пройшов без промов і гасел - мітингуючі просто згадали своїх близьких і колег... Було поіменно зачитано список з 211 прізвищ журналістів, убитих у Росії з 1993 року. Останньою в списку була Ганна Політковська.

У доповідях міжнародних організацій Росія регулярно виявляється серед країн, гірших для діяльності журналістів.

Міжнародний комітет захисту журналістів, "Репортери без кордонів", Американський правозахисний "Комітет захисту журналістів" - усі вони неодноразово вказували на те, що при президенті Путіні робота незалежних засобів масової інформації значно ускладнена, а журналісти, котрі пишуть і говорять речі, неприємні для уряду, потрапляють у немилість, іноді навіть ризикують власним життям.

У свою чергу Володимир Путін неодноразово підкреслював, що незалежна преса в Росії дійсно існує, вказуючи при цьому на величезну кількість ЗМІ, які, за його словами, Кремль - навіть при бажанні - не зміг би контролювати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.