КОД сприйняв призначення Хорошковського євроінтегратором як знущання

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.03.2012 20:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16892

Сьогодні Комітет опору диктатурі виступив з заявою з приводу призначення Валерія Хорошковського Першим віце-прем’єром.

Ми надаємо текст заяви без змін та коментарів:

Заява Комітету опору диктатурі щодо призначення першим віце-прем’єр-міністром колишнього голови СБУ В.Хорошковського

22 лютого Президент України Віктор Янукович призначив на посаду 1-го віце-прем’єр-міністра України Валерія Хорошковського.

До цього призначення Хорошковський недовгий час пропрацював міністром фінансів, а от до того майже 2 роки очолював Службу безпеки України.

Хочемо нагадати про низку скандалів, які супроводжували Валерія Хорошковського на посаді голови СБУ.

Так, лише під тиском громадськості та опозиції, а також світового співтовариства, які постійно наголошували на неприпустимому конфлікті інтересів, він був змушений піти з посади члена Вищої ради юстиції – створеного Януковичем органа, від якого залежні усі українські судді.

Крім того, корупційний конфлікт інтересів Валерія Хорошковського чітко простежувався і в так званій справі «РосУкрЕнерго», коли всупереч здоровій логіці та міжнародним угодам з власності держави на користь «РУЕ» було вилучено понад 11 млрд. кубометрів природного газу.

Під час головування Валерія Хорошковського СБУ зазнала слави головного утискача громадянських свобод. Службою безпеки затримувалися або викликалися на допити журналіст Артем Скоропадський, блогер Олег Шинкаренко, керівник музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, керівник Київського офісу Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге. Мали місце неодноразові «розмови» офіцерів СБУ з представниками громадянського суспільства, зокрема, з ректором Українського Католицького університету отцем Борисом Гудзяком. Саме з подачі Хорошковського відібрали частоти на мовлення у 5-го телеканалу та ТВі, а за журналістами ТВі, окрім того, за особистою вказівкою екс-лави СБУ було незаконно встановлено зовнішнє спостереження.

Особливий цинізм даного призначення полягає в тому, що саме Валерій Хорошковський як керівник української спецслужби був одним з ідеологів та головним практичним виконавцем здійснення в Україні політичних репресій. Саме СБУ Хорошковського у тісній співпраці з Генеральною прокуратурою розробляла сценарії комплексного переслідування опозиціонерів, насамперед Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Зокрема, саме СБУ реанімувала закриту ще у 2005 році спільним рішенням колегій двох палат Верховного суду України справу проти екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко за діяльність компанії «Єдині енергетичні системи України», політична вмотивованість та абсурдність якої є очевидною.

У нас є всі підстави заявляти, що саме за Валерія Хорошковського Служба безпеки перетворилася на каральний орган влади, а Україна – на справжню поліцейську державу, де спецслужби використовують винятково для переслідування за інакомислення.

У світлі цих фактів призначення Валерія Хорошковського другою людиною в українському уряді, та ще й відповідальним за напрямок євроінтеграції, виглядає як знущання над європейськими принципами демократії та верховенства права.

На наше тверде переконання, євроінтеграційні переговори з людиною, яка своїми діями із запровадження політичних репресій вже завдала непоправної шкоди європейській перспективі України, є безперспективними, знущальними та принизливими для країн ЄС та їхніх представницьких органів. Переговори з Хорошковським про вступ України до Європейського Союзу, гарантування додержання прав і свобод за своєю абсурдністю дорівнюють переговорам, наприклад, з Берією про права людини. Такі люди у демократичному світі мають ставати персонами нон-грата.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.