Вишеградська четвірка чекає від Януковича відновлення демократичних цінностей

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 5.03.2012 23:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16912

Країни Вишеградської групи, куди входять Чехія, Словаччина, Угорщина і Польща, готові до інтенсивної співпраці з країнами Східного партнерства: Україною, Білоруссю, Вірменією, Азербайджаном та Грузією, але вимагають від них реформ та поглиблення демократії.

Від України ж з нетерпінням очікують прогресу у справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Міністри закордонних справ країн Вишеградської групи зібралися у Празі разом з єврокомісаром з розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле та Верховним представником ЄС з зовнішньої політики Кетрін Ештон. За підсумками переговорів вони оголосили про створення нової програми "Visegrad 4 Eastern Partnership". В її рамках передбачено надання грантів і стипендій Вишеградським фондом, підтримка проектів, а також шкільних і університетських програм для молоді та науковців.

"Хочемо їх підтримати і підбадьорити, бо ми переконані, що їхнє наближення до ЄС відповідає їхнім інтересам. Їхнє наближення до ЄС відповідає і нашим інтересам", - пояснив Мілан Єжовіца, заступник міністра закордонних справ Словаччини.

Найгірше справи ідуть в Білорусі, звідки в Прагу ніхто не прибув. Однак відкриту критику щодо стану демократії і судочинства довелося вислухати і українській делегації на чолі з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком.

За словами баронеси Кетрін Ештон представники Вишеградської четвірки і Євросоюзу дали Україні зрозуміти, що стурбовані недотриманням міжнародних стандартів у судовому процесі над Юлією Тимошенко і тепер очікують від Києва "зрушень" і "кроків виправлення".

Зрозуміло і однозначно з цього приводу в Празі висловився міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Він нагадав, що досі не підписано і не парафовано угоду про асоціації України з ЄС.

"Об’єктивно, цього не буде скоріше, ніж (Києвом - ред.) буде вирішене питання Юлії Тимошенко", - наголосив пан Сікорський.

Єврокомісар Штефан Фюле в інтерв’ю ВВС Україна де-факто підтримав таку позицію МЗС Польщі і пояснив, що "парафування" Угоди про асоціацію – це лише технічно-юридичне питання, а вже її підписання та ратифікацію – у разі позитивних зрушень з боку України – можна чекати у другому півріччі цього року.

"Підписання угоди і її ратифікація – це питання, які пов’язані з очікуванням, що буде створено відповідні політичні умови", - заявив пан Фюле.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, який не брав участь у підсумковій прес-конференції, розповів ВВС Україна, що очікує парафування угоди з ЄС протягом наступних "кількох тижнів".

"Для нас важливо те, що ми ще минулого року фактично завершили переговори щодо угоди про асоціацію, включно з поглибленою зоною вільної торгівлі. Найближчим часом ми будемо парафувати ці документи", - сказав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.