В ЄС прямо заявляють: без Тимошенко не буде асоціації

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 6.03.2012 13:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16916

Критика на адресу Москви, Києва та Мінська: у Празі 5 березня відбулися переговори представників Євросоюзу, Вишеградської четвірки і Східного партнерства ЄС.

На зустрічі міністрів закордонних справ країн Східної та Південно-Східної Європи в понеділок у Празі йшлося про стагнацію розвитку громадянського суспільства та демократії в Східній Європі. Уповноважена ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрин Ештон, зокрема, наголосила на нагальності політичних реформ у східних сусідах Євросоюзу.

Продовження переговорів щодо угоди про асоціацію з Україною вона поставила у залежність від поступу у справі екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, засудженої до семи років ув’язнення. "Ми чітко дали зрозуміти українському керівництву, що з Тимошенко за нашими та міжнародними стандартами поводяться некоректно",- наголосила Ештон.

Вона також піддала критиці Росію. Міністр закордонних справ Чехії Карл Шварценберг висловив побоювання, що після обрання Путіна президентом Росії ситуація в регіоні стане ще більш напруженою. Перемога старого-нового президента не здивувала. "Путін навіть переміг точно з таким самим результатом, як і очікувалося",- наголосив Шварценберг саркастичним тоном, передає німецька інформагенція dpa.

Бойкот проігнорованих

Представники Білорусі узагалі проігнорували зустріч у Празі. Відносини між Мінськом та Брюсселем загострилися після нещодавнього запровадження додаткових санкцій проти білоруських чиновників з боку ЄС. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський наголосив, що представники Мінська загалом є небажаними гостями на таких зустрічах, але цього разу їх запросили, аби закликати до звільнення заарештованих опозиціонерів.

До Вишеградської групи належать Угорщина, Польща, Чехія і Словаччина. Східне партнерство було засноване 2009 року в Празі. Воно є ініціативою ЄС, до якої залучено шість пострадянських країн: Україну, Молдову, Грузію, Азербайджан, Вірменію та Білорусь.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.