Нейробіологи знайшли «вмикач» людської пам’яті

Автор/джерело -  © ТСН.ua



Дата публiкацiї - 7.03.2012 04:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16928

Для цього вони синтезували в клітинах флуоресцентний барвник, який змушував світитися скупчення мікроРНК.

Нейробіологи тепер знають, як «вимикати» людську пам’ять

Синтез білків, що відбувається в нейронах і який необхідний для формування пам’яті, контролюються за допомогою мікроРНК.

До такого висновку прийшли нейробіологи з Медичної школи Університету Джона Хопкінса (США).

Дослідники обробляли вирощені на чашках нейрони необхідним для формування пам’яті гормоном BDNF (нейротропний фактор мозку) і дивилися на процеси, що відбуваються при цьому в клітинах. Для цього вони синтезували в клітинах флуоресцентний барвник, який змушував світитися скупчення мікроРНК.

Це дозволило дослідникам за допомогою звичайного мікроскопа спостерігати процеси, що відбуваються в нейронах під час запам’ятовування.

Виявилося, що в оброблених гормоном нейронах суттєво збільшується число цих скупчень, що веде до збільшення кількості мікроРНК і, отже, блокування синтезу більшої частини білків. Проте синтез інших, специфічних для запам’ятовування, білків якраз необхідний для формування пам’яті і сильно збільшується при обробці BDNF.

Дослідники встановили, що таке перемикання білок-синтезуючого апарату в "режим запису" контролюється саме тими змінами, які відбуваються з мікроРНК. Було виявлено, що ті мікроРНК, число яких зростає під час запам’ятовування, і скупчення яких видно в мікроскоп, контролюють білки, які не беруть участь у формуванні пам’яті і синтез яких необхідно зупинити. Молекули ж іншого підкласу мікроРНК (let-7) зникають і, отже, перестають блокувати синтез білків пам’яті.

Якщо генетично змінити нейрони так, щоб вони не могли знижувати кількість мікроРНК цього підкласу, вони стануть нездатні запам’ятовувати інформацію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.