Україна за кількістю податків посіла рекордне перше місце у світі!

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.03.2012 05:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16929

За кількістю різних податків Україна посіла перше місце у світі, повідомили у Світовому банку (СБ). Їх у нас, у тій або іншій формі, - 135!!! Це абсолютний світовий рекорд!

За логікою речей, держава повинна була усіх своїх громадян ну просто «втопити в шоколаді»...

У європейських країнах кількість податків не перевищує 10, в Грузії, Швеції та Норвегії - 4, а в Гонконгу - їх лише три види (і живуть там якось люди!).

«Світовий банк підрахував, що український бізнес у тій або іншій формі виплачує 135 різних податків. Це абсолютний світовий рекорд. Друге місце в цьому рейтингу Світового банку посіла Румунія. Але вона здається "слабачкою" на нашому тлі. У неї кількість податків лише 113. А ось на третьому місці - Ямайка з результатом тільки 72 податки», - пояснив у своєму блозі президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«У Франції всього 7 податків. А у Великобританії, Чехії, Нідерландах, Португалії, Іспанії, Фінляндії всього 8 податків. У США 11 податків, - це вже хоча б щось.

Складно уявити, як важко доводиться в цих країнах бухгалтерам. Виходить, приходять вони на роботу і їм просто нема чим зайнятися. Бідні люди. А аудитори? Не кажучи вже про перевіряючих. Що їм перевіряти?

Що не кажи, а вміють у нас правильно організувати роботу. І бухгалтера у нас з роботою «до упору», і перевіряючі завжди «ситі і задоволені».

Можна привітати всіх і нікого окремо. Економіка України може нічого не боятися, так як їй просто немає сенсу боятися» - саркастично зазначає пан Охріменко.

Рекетири з 90-х нервово курять у кутку

Скільки наш бізнес платить податків з прибутку?

Існує офіційна ставка сплати податку з прибутку українськими підприємствами, яка, як відомо в 2011 році була знижена з 25 до 23 відсотків. Але Світовий банк для порівняння фіскального навантаження серед різних країн розраховує суму податку, що сплачується підприємством з комерційного прибутку. При цьому, він використовує єдину методику обліку і розраховує загальний розмір прибутку, який бізнес віддає фіскальним органам з урахуванням всіх інших платежів і зборів, який бізнес сплачує зі свого прибутку. При цьому, цей показник не враховує сплати податку на додану вартість та податку з продажів, а також податків, які сплачують фізичні особи.

Згідно з розрахунками Світового банку, за підсумками 2011 року, українські бізнесмени віддавали державі 57,1% прибутку. Цікава та обставина, що в 2010 році, згідно з розрахунками Світового банку, цей показник був 55,5% "Знизили податок на прибуток, отже" - слушно зауважує Олександр Охріменко.

Нашими «колегами» за розміром утримання податків з прибутку є Коста-Ріка (показник 55%). Центрально-Африканська республіка (показник 54,6%).

Згідно з даними Світового банку, найменше податків з прибутку сплачують на Мальдівських островах (показник 9,5% ), Македонія (показник 9,6%), Намібія (показник 9,7%). В інших країнах цей показник становить: Грузія - 16,5% , Гонконг - 23% . Кіпр - 23%, Швейцарія - 30% .

У США та Німеччині з прибутку утримується податків у розмірі 46,7%. В Росії з прибутку утримується податків у розмірі 46,8%.

Але, є країни, де з прибутку ще більше доводиться платити податків, ніж Україні. Це Білорусія, де з прибутку треба віддати 62,8%. В Індії та Китаї - 62,1% і 63,5% відповідно.

Одні з найвищих показників відрахувань з прибутку в Таджикистані, Узбекистані, Аргентині, там виходить майже 90%.

Як повідомлялось, Україна у рейтингу сприятливості ділового середовища втратила за минулий рік 7 позицій і пересунулася на 152-ге місце. З таким показником країна опинилася в аутсайдерах списку між Ліберією (151) та Болівією (153).

Варто зазначити, що Гондурас, з яким часто люблять порівнювати Україну, перебуває на 128-й позиції списку.

Ми раніше вже повідомляли, що Україна також залишається останньою у Європі за рівнем економічних свобод. Вона посіла 163-є місце зі 179 оцінених країн у рейтингу американських експертів з Heritage Foundation та газети Wall Street Journal.

Як раніше заявляв керівник податкової та юридичної практики у СНД з компанії Ernst & Young Петро Медведєв, непередбачувана податкова система є однією із основних перепон, що заважають світовим інвесторам працювати в Україні.

Зі свого боку прем’єр-міністр Микола Азаров (за сумісництвом - видатний казкар епохи - прим. «Аратти») переконаний, що Україна буде країною з найбільш ліберальним податковим законодавством і адміністративною системою, яка не тиснутиме на бізнес.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.