У Києві ушанували пам`ять українського письменника та поета Олеся Бердника

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.12.2006 01:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1693

Ювілей та прем’єру одночасно відзначили у Київському драматичному театрі імені Івана Франка. Тут ушанували 80-річчя українського письменника та поета Олеся Бердника.

Сцена з постановки “Тартар” у виконанні акторів Житомирського обласного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги.

Молоді житомирські актори вперше зіграли експериментальну театральну постановку п’єси "Тартар" письменника, повідомляє ICTV.

Філософ, письменник та поет, громадський діяч. Олесь Бердник, якому нещодавно виповнилося б 80 років, був культовою постаттю у жанрі фантастичної літератури. Він залишив по собі великий літературний спадок. Але Бердника пам’ятатимуть насамперед як засновника Української духовної республіки.

Валентина Бердник, удова:
"УДР - це мрія про нове суспільство, абсолютно нові стосунки між державами, континентами, між людьми в родинах, і ці засади розробив Олесь Павлович і подарував Україні, і всьому людству".

Перша спроба постановки на професійній сцені непростої філософської п’єси “Тартар”, котру Олесь Бердник написав у в’язниці КДБ 79-го року. Донька письменника, Громовиця, твердить, батькова творчість на часі у ХХІ столітті.

Громовиця Бердник, дочка:
"Ця п'єса дуже актуальна не тільки в плані політичному чи соціальному, а перш за все, що настав час пробудження людської свідомості, коли людина повинна народитися заново".

Петро Авраменко, режисер:
"Складно, по-перше, це перша постановка по Берднику, ніхто не ставив, сама драматургія філософська і складна, працювала одна молодь, із захопленням працювали".

Всесвіт Олеся Бердника – це його футуристичні романи, що вийшли у ювілейному виданні, і філософська спадщина, яку оберігає родина та послідовники Української духовної республіки. Однак більшість співвітчизників її для себе ще не відкрили.

Олесь Бердник: Біографія

Пам’ятник Олесю Берднику на території комплексу зеленого туризму «Звенигород» поблизу м.Ржищів

1926 р., 27 листопада - Народився Олесь (Олександр) Бердник в с. Вавилово Херсонської (нині - Миколаївська) області. Батько - потомствений коваль, мати - вишивальниця.

1930 р. - Сім'я Бердників переїхала до Київської області, в родове село Кийлів Бориспільського району. Там же сім'я пережила Голодомор 1932-33 рр.

1944 р. - Олесь добровольцем йде на фронт. Участь у Другій світовій війні.

Квітень 1945 р. - Демобілізований через поранення.

1947-49 рр. - Навчання у театральній студії при театрі ім. Івана Франка (м. Київ). Робота в театрі.

1949 рр. - Арешт. Засуджений за ст. № 58 КК СРСР. Відбував покарання в таборах Печори та Казахстану. (Див. детальніше).

1956 рр. - Амністія.

1957 р. - Вийшла перша книга Олеся Бердника, збірка повістей "Поза часом і простором".

1958 р. - Олесь Бердник став членом Спілки письменників СРСР.

1958-1971 рр. - Літературна діяльність.

1971 р. - Вийшов друком культовий роман "Зоряний Корсар" (за даними канадських дослідників, на сьогодні роман вийшов у 26 країнах світу).

1973 р. - Олесь Бердник виключений із СП. Переслідування з боку КДБ.

1974 р. - Опальний письменник розробляє ідею Духовних Націй, працює над проектом "Альтернативна Еволюція" (матеріали по "АЕ" були відіслані в ООН и зареєстровані там, як робочі документи).

1976 р. - Олесь Бердник, спільно з письменником Миколою Руденком та правозахисницею Оксаною Мешко створюють Українську Гельсінську групу.

1979 р., 6 березня - Олесь Бердник заарештований та засуджений за ст. 62/2 КК СРСР за звинуваченням: "Участь в УГГ; антирадянська діяльність та пропаганда". Був засуджений до 6 років ув'язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання. В січні наступного року відправлений по етапу в табір суворого режиму № 36 (пос. Кучино Пермськой обл.).

1984 р. - Звільнення за амністією.

1987 р. - Вийшов друком роман "Вогнесміх", написаний в ув'язненні. Того ж року Олеся Бердника повторно прийняли до СП СРСР.

1986-1996 рр. - Літературна діяльність.

1989 р. - Олесь Бердник створює громадську організацію "Українська Духовна Республіка" (діяльність організації спрямована на реалізацію ідеї Духовних Націй).

1989-1993 рр. - Творчі поїздки в США, Канаду, Індію, Тибет. Зустрічі з Ричардом Бахом, Святославом Реріхом, тибетськими ламами.

1990-96 рр. - Громадська діяльність Олеся Бердника.

1994-95 рр. - Олесь Бердник у Київському Планетарії читає курс лекцій "Астероїд Свободи" (Погляд письменника-фантаста на космогонію Всесвіту).

1996 р., 1 грудня - Ювілейний вечір в київському "Українському домі", присвячений 70-літтю з дня народження та 40-річчю літературної діяльності. Це була остання публічна зустріч Олеся Бердника з читачами.

З березня 1997 р. Олесь Бердник, у зв'язку зі станом здоров'я, літературною та громадською діяльністю не займався. Останньою його книгою став роман "Камертон Дажбога" - продовження роману "Зоряний Корсар".

2003 р., 18 березня - Олесь Бердник пішов з життя. Похований у с. Гребені Київської обл., на території своєї дачі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.