Україна для людей. Піар на марнотратстві

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.03.2012 12:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16935

Уряд до 2014 року продовжив мораторій на закупівлю авто, обладнання і проведення ремонтів кабінетів за рахунок коштів держбюджету. А експерти вважають, що такі кроки роблять насамперед із піар-метою.

Насправді чиновники легко обходять подібні заборони.

Кабінет міністрів продовжив дію постанови «Про економію бюджетних коштів, передбачених для утримання органів державної влади». Цей документ обмежує витрати держустанов на закупівлю автотранспорту, обладнання, меблів, ноутбуків, мобільних телефонів і проведення ремонтів кабінетів за рахунок коштів загального фонду державного бюджету.

Як повідомляє прес-служба уряду, вже були припинені спроби чиновників придбати дорогі автомобілі. А винні в цьому держслужбовці втратили посади. Наприкінці минулого року виявлено 32 факти порушення розпорядниками держкоштів вимог постанови уряду. Завдяки цьому було попереджено неефективне використання бюджетних коштів на суму понад 18 млн. грн.

«Турботливі» держпідприємтсва

Натомість редактор інтернет-видання «Наші гроші», яке пише про зловживання у сфері держзакупівлель, Олекса Шалайський наголошує, що чиновникам ця постанова не стає на перешкоді.

«Наші чиновники давно вже знайшли вихід. Вони купують машини та інші дорогі товари через підприємства, які створені при міністерствах. І стверджують, що вони не підпадають під дію постанови. І це насправді так є. Ця постанова не працює і працювати не буде. Однак народу розповідають, що ми дбаємо за те, щоб чиновники не купували дорогих речей», – розповідає Олекса Шалайський.

За даними Держкомпідприємництва, в Україні створили близько 10 тисяч державних підприємств, які надають адміністративні послуги, а прибуток залишають на своїх рахунках. Перший заступник голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, депутат-нашоукраїнець Геннадій Москаль стверджує, що держпідприємства при міністерствах створені насамперед із метою обслуговувати верхівку відомства. За його словами, «наші міністри та інші урядовці не живуть на ту скромну зарплату, яку їм виділяє держава, тому й створюються різні держпідприємства».

На початку лютого парламенту хвалив у першому читанні законопроект, який дозволяє державним підприємствам здійснювати закупівлі в обхід тендерних процедур. На думку Олекси Шалайського, «цей закон уряд не буде піарити, а буде всіляко замовчувати».

У чинному уряді неодноразово заявляли про наміри ліквідувати значну частину держпідприємств. Проте досі до реалізації цього задуму справа не дійшла.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.