Газова безвихідь проФФесіоналів

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 7.03.2012 13:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16936

“Нафтогаз” збирає гроші для розрахунків з “Газпромом” за спожитий газ. Для цього уряд вкотре збільшив статутний капітал компанії. Експерти застерігають, що далі спонсорувати “Нафтогаз” з держбюджету ризиковано.

7 березня НАК "Нафтогаз" зобов’язаний розрахуватися з "Газпромом" за газ, спожитий у лютому. Місячна плата за російське блакитне пальне вже перевищує 10 мільярдів гривень. Грошей компанії катастрофічно не вистачає, стверджують аналітики. Адже, попри обіцянки, українська влада так і не розпочала реформувати компанію та навідріз відмовляється підвищувати ціни на газ для населення.

Президент Віктор Янукович вже заявив, що подібна вимога Міжнародного валютного фонду для української сторони є неприйнятною. "Вимога МВФ підняти ціну на газ для населення на 50% є неприйнятною. Ми на це не погодилися і ніколи не погодимося",- заявив Янукович.

Золото на газ

Тож очевидно, що розраховувати на кредити від цієї фінансової установи Україні теж не варто. "На оплату російського газу Україна бере гроші зі своїх золотовалютних резервів. А їх поповнювали з кредитів МВФ. Тепер їх немає і резерви скорочуються. І всі розуміють, що це тупиковий шлях",- прокоментував Deutsche Welle провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Освоєння золотовалютних резервів здійснюється через збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз" за рахунок випуску облігацій внутрішнього державного запозичення. Тільки в середині лютого Кабмін своєю постановою збільшив статутний капітал компанії на 6 мільярдів гривень. А за повідомленням Нацбанку України, золотовалютні резерви України у лютому скоротилися на 1% і становили 31 мільярд 48 мільйонів доларів. Експерти наголошують, що цих запасів Україні вистачить ненадовго. Це усвідомлює український уряд, однак вперто ігнорує проведення реформ в НАК "Нафтогаз", констатує Омельченко.

"Нереформований "Нафтогаз" висить на шиї кожного українця і створює ризики для економіки цілої країни",- каже експерт. Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Ґазізулін погоджується, що подібна схема "утримання" НАК "Нафтогаз" може призвести до банкрутства держави.

Вибори вирішують все

Втім, експерти погоджуються, що до виборів про реформи в цій компанії навіть і не думатимуть. "Без підвищення тарифів на газ для населення і зовнішніх кредитів такий сценарій державної підтримки "Нафтогазу" довго не спрацює",- прокоментував Deutsche Welle Ільдар Ґазізулін. Він впевнений, що до кінця нинішнього року Україна буде змушена вирішити проблему з цією компанією. "Настає час "Х". Протягом 2012 року потрібно щось вже нарешті зробити",- наголошує Ґазізулін.

При цьому, на думку Володимира Омельченка, розраховувати на зниження закупівельної ціни на російський газ Україні нині не варто. Він переконаний, що українській владі варто провести енергетичний аудит промисловості, за допомогою якого за два роки Україна може зменшити споживання російського газу на 15%. Окрім цього, експерти упевнені, що НАК "Нафтогаз" повиннен ретельніше "вибивати" борги за спожите блакитне пальне з промислових споживачів. "Населення і так платить, а великі підприємства мають борги. І забрати їх важко, бо вони часто пов’язані з самою владою чи їхніми партнерами по бізнесу",- зауважив Омельченко.

Нині середня ціна, яку українські промислові споживачі платять за тисячу кубометрів російського газу, становить від 4 до 5 тисяч гривень з урахуванням ПДВ та тарифу на транспортування і поставку. І прем’єр, і президент неодноразово закликали промислових боржників оплатити рахунки за спожитий газ, однак сам перелік найбільших боржників від промисловості є втаємниченою інформацією, яка не розголошується.

Нещодавно український Президент Віктор Янукович підписав закон, який дозволяє "Нафтогазу" обмежувати споживання газу підприємствам-боржникам. Втім, норми цього закону до промислових споживачів-боржників НАК "Нафтогаз" досі не застосовував.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.