Українці хочуть над собою сильну руку

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 18.12.2006 19:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1694

Стан українського суспільства дозволяє йому розвиватися в двох діаметрально протилежних напрямках - як у бік посилення демократії, так і у бік авторитаризму

Такий висновок досліджень Фонду "Демократичні ініціативи", озвучений у понеділок на прес-конференції в Києві науковим керівником Фонду Іриною Бекешкіною.

"На наш погляд дослідження, які ми провели, показали, що... Україна зараз знаходиться на розпутті... Сам стан суспільства дозволяє розвиток у двох різних напрямках - убік посилення демократичних тенденцій і посилення авторитаризму", - сказала Бекешкіна, відзначивши, що розвиток як в один, так і в інший бік має "рівні шанси".

Науковий керівник Фонду підкреслила, що фактором розвитку в напрямку демократії є "соціальна енергія", що спостерігалася в Україні в часи "помаранчевої" революції.

На переконання Бекешкіної, ця енергія "нікуди не ділася", і люди активно реагують на всі процеси, що відбуваються в державі.

Разом з тим, вона підкреслила, що дві третини опитаного населення і половина опитаних експертів-політологів виступають за сильного лідера і вважають його наявність головним фактором суспільних процесів у країні.

Це, на думку Бекешкіної, веде країну до посилення авторитаризму.

Говорячи про підсумки самого опитування, Бекешкіна повідомила, що більшість опитаних експертів вважає, що проведення виборів в Україні є проявом демократичності політичної системи в державі (52 з 75 опитаних).

У той час як опитане населення схильне вважати, що проведення виборів створює тільки "видимість демократії" (47,8% опитаних).

Сучасний стан демократії в Україні експерти оцінюють позитивно - 6,3 бали по десятибальній шкалі (40 з 75 респондентів).

Разом з тим думка населення з цього приводу трохи нижча - більшість опитаних визначили, що рівень демократії знаходиться на рівні 5 балів.

Опитування експертів - журналістів, політологів і соціологів проводився Фондом "Демократичні ініціативи" з 17 листопада по 1 грудня, усього було отримано 75 відповідей.

З 1 по 12 листопада Фонд "Демократичні ініціативи і фірма "Юкрейніан социолоджі сервіс" провели опитування 2010 респондентів серед дорослого населення. Похибка не перевищує 2,3%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.