У столиці сьогодні можуть об’явити епідемію грипу. Лікарі відмовляються ставити діагноз хворим

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 12.03.2012 10:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16951

Уже на цьому тижні в столиці можуть оголосити карантин через грип - захворюваність різко зростає. Кияни скуповують в аптеках маски і противірусні засоби, а лікарі не встигають на виклики до пацієнтів з високою температурою.

В інституті інфекційних захворювань кажуть, що кияни хворіють на грип того ж штаму, який і прогнозували - H3N2: "фінський грип", який циркулює в світі з 2009 року. Його симптоми: дуже висока температура і нерідко відсутність кашлю і нежиті. Захворюваність в Києві збільшується швидкими темпами, чому сприяє відносно тепла погода - у порівнянні з минулим тижнем хворіти стали на 32% більше людей. Медики прогнозують, що так буде тривати й далі, пише "Сегодня".

"Поки епідемія не оголошена, це питання будемо обговорювати в понеділок. Плануємо продовжити роботу дільничних, підключити лікарів-інтернів, щоб кожному вчасно була надана допомога", - сказав начальник главку охорони здоров’я КМДА Віталій Мохорев.

Кияни кажуть, що медики чомусь відмовляються ставити діагноз "грип", навіть якщо всі симптоми наявні.

"Я три дні пролежала з температурою 40 градусів. Лікар приїхала, оглянула і написала діагноз "підозра на ГРВІ". Я обурилася: яка підозра при такій температурі. Вона відповіла щось на кшталт: "Команди на грип ще не було". Думаю, якщо б усім хворим нормальний діагноз записували, у нас би вже давно епідемію оголосили", - заявила мешканка Чоколівки Олександра.

Інші скаржаться, що медики за викликом їдуть дуже довго.

"У моєї 3-річної племінниці, яка живе на Оболоні, піднялася температура вище 40 градусів, збити нічим не могли. Зателефонували в швидку по 103. Лікарі приїхали тільки через 1,5 години! За цей час же дитина могла просто "згоріти!"- розповіла киянка Наталя.

У главку охорони здоров’я кажуть, що проблеми з затримкою викликів може виникати через те, що навантаження на медиків збільшилося.

"Швидкі приїжджають на виклик протягом 30 хвилин, не більше. Але справа в тому, що до людей з високою температурою, у тому числі і до дітей, виїжджає не швидка, а невідкладна допомога. Вони можуть їхати довше, враховуючи, що навантаження на невідкладну допомогу зараз виросло більш ніж на 30%", - пояснює Мохорев.

У столичних аптеках кажуть, що ажіотаж навколо протигрипозних і профілактичних препаратів виріс.

"Стали більше купувати противірусних препаратів, активно беруть медичні маски", - сказали в аптеці на Чоколівському бульварі.

Щоб не захворіти, в главку охорони здоров’я радять частіше мити руки, провітрювати приміщення, гуляти на свіжому повітрі. Перед виходом з дому змащувати слизову носа оксоліновою маззю, застосовувати модулятори імунітету (пити настоянку ехінацеї, відвари з шипшини, приймати вітаміни).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.