Чекістський внесок у російські вибори: версія про замах на Путіна виявилася агіткою

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 12.03.2012 11:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16955

У слідчих Служби безпеки України поки немає підстав для пред’явлення заарештованим за незаконний обіг вибухівки уродженцю Чечні Руслану Мадаєву і громадянинові Казахстану Іллі Пьянзіну звинувачення в підготовці замаху на прем’єр-міністра Росії Владіміра Путіна.

"У справі відсутні прямі докази того, що затримані готували стосовно Владіміра Путіна терористичний акт", - розповіло джерело, знайоме з матеріалами справи, пише "Коммерсант-Украина".

Як повідомив керівник прес-центру управління СБУ в Одеській області Ігор Скуртов, за останні дні "в розслідуванні не відбулося суттєвих змін". При цьому він не зміг відповісти на питання, чи є в розпорядженні СБУ інші свідчення підозрюваних, крім тих, що вже були показані в ефірі російського телебачення.

У той же час джерело, близьке до слідства, стверджує, що досліджені речові докази по справі не дають однозначної відповіді на питання про цілі підозрюваних.

Зокрема, були вивчені елементи вибухових пристроїв, знайдених у квартирі; ноутбук з відеозаписами та фотографіями, а також ряд свідчень заарештованих. Проте з цих свідчень, даних слідчим СБУ, виходить, що в Одесі обвинувачені лише навчалися виготовляти вибухівкуз підручних матеріалів і здійснювали пробні вибухи.

За словами джерела, в пам’яті вилученого комп’ютера, зокрема, зафіксовано, "як злочинці готували вибухівку з селітри, купленої в господарському магазині".

"Разом з відео кортежу Путіна зберігалися фотографії декількох великих громадських будівель Одеси - наприклад, Палацу спорту. Але ніякого теракту на території Одеси не планувалося. Це було саме навчання", - розповівспівробітник правоохоронної структури, знайомий з матеріалами слідства.

"Є відео , на якому вони заклали вибухівку в землю на глибину близько метра і з її допомогою намагалися розірвати потужну трубу. Але труба погнулася, а не лопнула. Цей вибух потужністю в кілька кілограмів тротилу вони, не особливо криючись, зробили в одному з південних районів Одеської області", - розповів він.

Таким чином, слідство схиляється до того, що фігуранти гучної справи дійсно збиралися здійснювати вибухи в Росії, але швидше не з метою замахів на конкретних осіб, а для диверсій економічного характеру.

Нагадаємо, що 4 січня в Одесі в квартирі на Тираспольської вулиці стався вибух, в результаті якого загинув громадянин Росії Руслан Мадаєв, а громадянин Казахстану Ілля Пьянзін був госпіталізований з опіками.

У квартирі були знайдені компоненти вибухівки, що послужило підставою для порушення кримінальної справи за ст. 263 КК ("незаконне поводження зі зброєю та вибуховими речовинами"; передбачає тюремне ув’язнення на термін від 2 до 5 років) і арешту підозрюваного Пьянзіна.

За версією правоохоронних органів, Пьянзін і Мадаєв були членами банди Адама Осмаєва, який раніше був оголошений в міжнародний розшук за спробу замаху на главу Чечні Рамзана Кадирова в 2007 році.

4 лютого в Одесі був затриманий і Адам Осмаєв. 27 лютого російський "Перший канал" показав відеосюжет, в якому пан Осмаєв зізнається в плануванні замаху на прем’єр-міністра Владіміра Путіна.
Матеріали за темою:


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.