Євро-2012 під загрозою? - Європейські політики написали відкритого листа президентові УЄФА

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.03.2012 18:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16962

Європейські політики просять Мішеля Платіні вплинути на українську владу у питаннях з дотримання прав і свобод опозиції та персонально Юлії Тимошенко.

Європейські політики просять Платіні підняти питання Тимошенко

Група європейських політиків написала відкритого листа президенту УЄФА Мішелю Платіні, повідомляє Корреспондент.net.

Текст листа опубліковано на сайті Eurasian Transition Group:

"Уже менше, ніж за 100 днів, відбудеться перший матч Євро 2012. Цей чемпіонат частково відбудеться в Україні. Підписанти даного листа глибоко стурбовані поточною політичною та судовою ситуацією в цій країні. Без перебільшення, у нас склалося враження, що влада України спробує використовувати цю подію для власної піар-кампанії, тоді як опоненти президента перебувають за ґратами, а критично налаштовані ЗМІ не можуть працювати відповідно до міжнародних стандартів.

Усе гіршою стає ситуація ув’язненої колишньої прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, яка є основним опонентом президента Януковича. Рішення київського суду посадити Тимошенко за ґрати на сім років за перевищення службових повноважень є однозначним сигналом. Він каже, що Януковича, насправді, абсолютно не хвилює, що про нього думає ЄС. Він також підтверджує те, що вже довгий час заявляють критики Януковича: при ньому країна зісковзує до керованої демократії і авторитарного правління.

З моменту свого приходу до влади Янукович швидко згорнув демократичні здобутки Помаранчевої революції. Він придушив незалежні ЗМІ в країні, а телебачення тепер перебуває в руках купки провладних олігархів. Опозиційні журналісти, такі як репортер Василь Климентьєв, який займався розслідуваннями, зникають. У парламенті Партія регіонів Януковича за допомогою сумнівних засобів сформувала більшість. А проти Тимошенко та інших старших членів її блоку були розпочаті політично мотивовані переслідування.

Але очевидно, що метою цієї справи було завдати шкоди Тимошенко і підірвати прозахідні сили, які борються з Януковичем. Судовий процес проти неї можна порівняти з судом над Михайлом Ходорковським, російським олігархом, який заважав Володимиру Путіну.

Тепер вона не має можливості брати участь в двох наступних виборах в Україні: парламентських у 2012-му і президентських виборах у 2015 році.

Західним парламентаріям, наприклад, членам Парламентської Асамблеї ОБСЄ, не дозволяють відвідати Тимошенко у в’язниці і перевірити її фізичний і моральний стан. Всі західні європейські уряди і парламенти чітко заявили про свою позицію: вони не будуть терпіти режим в Києві, який нехтує всіма фундаментальними європейськими та міжнародними правами людини і цивільними правами.

Хоча УЄФА - не політична організація, ми знаємо, що вплив цієї організації не обмежується футбольним стадіоном. Оскільки Євро-2012 було і залишається однією з найважливіших спортивних і соціальних подій в Європі, воно є прикладом того, як суспільство, європейські організації та спорт можуть вплинути на політичні переслідування такими режимами, як в Україні. Ви, можливо, чули, що деякі менеджери успішних європейських футбольних команд вже оголосили, що вони будуть бойкотувати українську частину Євро-2012, не поїдуть у цю країну і навіть не будуть дивитися ігри по телебаченню.

Тому ми хотіли б попросити Вас, як президента УЄФА, не заплющувати очі на те, що відбувається в Україні. Будь ласка, нагадуйте питання політичних переслідувань і несправедливості на публіці, говоріть про це з чиновниками і владою України".

Лист підписали: Елмар Брок, депутат Європейського парламенту, голова Комітету закордонних справ; Віола фон Крамон, депутат, секретар Союзу 90/Зелені із зовнішньополітичних питань Європейського Союзу, парламент Німеччини; Вальбурга Габсбург Дуглас, віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ; Міхаеля Лаубша, президент Eurasian Transition Group; Маттео Мекаччі, депутат, голова Третього комітету Парламентської асамблеї ОБСЄ; Чарльз Теннок, депутат Європейського парламенту, координатор групи ЄКР в комітеті закордонних справ Європейського парламенту.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.