Щедрість влади до виборів неминуче спричинить інфляцію

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 13.03.2012 18:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16973

Політика уряду у 2012 році призведе до того, що до кінця року влада увімкне «друкарський верстат».

Таку думку в коментарі Тижню висловив екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

За його словами, цьому, зокрема, «сприятиме» і виділення Ощадбанку близько 6 млрд. грн., які впродовж 10 років мають виплачуватися 1 млн вкладників. «Насправді, це операція з відновлення платоспроможності в Ощадбанку. Бюджет буде недофінансовуватися, накопичуватимуться величезні борги. Тільки цього року Україна має повернути близько 90 млрд. грн. Я думаю, наприкінці року вони (влада. – Ред.) запустять друкарський верстат. Структура у державних фінансах призведе до того, що вони розпишуться у своїй неспроможності. Не виключаю, що гіперінфляцію отримаємо з початку 2013 року. Її вірогідність оцінюю у 50-60%», - сказав він.

В той же час, експерт не виключив, що влада накладатиме обмеження у витратах грошей, які виділятимуться громадянам. На його думку, застосовуватимуться різного роду стримувальні фактори. «Наприклад, накажуть не піднімати ціни на цукор, на гречку, чи на борошно. Адміністративно навіть при друкуванні грошей вони можуть трохи пригальмувати зростання цін. Але потім прорве ще з більшою силою», - вважає Лановий.

Коментуючи наказ Мінфіна про «Фінансову звітність в умовах гіперінфляції», Лановий зазначив, що сам по собі документ є лише приводом поговорити про загрозу гіперінфляції. «Неможна, виходячи із формального документу, який носить характер інструкції, говорити про ті, чи інші події у фінансовій ціновій сфері», - пояснив він.

Як повідомлялося раніше, за словами народного депутата з фракції «БЮТ - «Батьківщина» Сергія Соболєва прийняття такого документу Мінфіном свідчить очікування гіперінфляції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.