“Підрахуй” повертається? Напевно скоро вибори

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 19.12.2006 14:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1699

Депутати з фракції Партії регіонів, члени Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування пропонують Верховній Раді повернути старий склад Центральної виборчої комісії.

Відповідний законопроект №2765 зареєстровано у парламенті 18 грудня. Авторами законопроекту виступили народні депутати Іван Вернидубов, Юрій Воропаєв і Василь Хара.

У пояснювальній записці до законопроекту говориться: "8 грудня 2004 року Верховна Рада України прийняла Постанову "Про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії" № 2224-ІУ".

Депутати вважають, що зазначена постанова суперечить ч. 2 ст.19, п. 21 ст.85 Конституції України (у редакції від 28 червня 1996 р.), і п.4 і 6 ст.30 Закону України "Про Центральну виборчу комісію". У законопроекті наголошується, що єдиною підставою для дострокового припинення повноважень всіх членів Центрвиборчкому стало висловлення ВР недовіри ЦВК. Проте, на думку "регіоналів", "така підстава для дострокового припинення повноважень членів ЦВК законодавством України не передбачена". "Таким чином, 8 грудня 2004 повноваження членів Центральної виборчої комісії було припинено незаконно", - відзначають народні обранці.

У законопроекті також наголошується, що ніяких підстав для притягнення до відповідальності осіб, які були членами Центральної виборчої комісії до 8 грудня 2004 року, до цього часу не встановлено.

Таким чином, зважаючи на викладене, та виходячи з необхідності відновлення законності та утвердження верховенства права, автори законопроекту вважають за необхідне рекомендувати Верховній Раді України скасувати постанову "Про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії" від 8 грудня 2004 року № 2224-ІУ.

Нагадаємо, що після того, як 24 листопада 2004 р. тодішній голова Центральної виборчої комісії Сергій Ківалов (народне призвисько “Підрахуй”) оголосив переможцем виборів президента Віктора Януковича, у Києві почалися масові акції протесту. 28 листопада очолюваний кандидатом у президенти Віктором Ющенком Комітет національного порятунку висунув ультиматум Леоніду Кучмі – на впродовж 24 годин виконати чотири умови - відставка уряду, зміна складу ЦВК і представлення нових кандидатур, а також внесення змін до закону про вибори.

1 грудня 2004 р. Верховна Рада висловила недовіру уряду Віктора Януковича, наслідком чого була відставка. 2 грудня у Верховному Суді було заявлено про зовнішнє втручання сторонніх осіб у електронну систему "Вибори". 4 грудня Центрвиборчком призначив повторне голосування по виборах Президента України на 26 грудня.

8 грудня парламент 402-ма голосами "за" підтримав в пакеті три законопроекти — про внесення змін до Конституції України і внесення змін в Закон "Про вибори Президента України". Того ж дня ВР достроково припинила повноваження членів Центральної виборчої комісії на чолі з Сергієм Ківаловим, а саме: Валерія Бондика, Сергія Дубовика, Марини Ставнійчук, Валентини Завалевської, Михайла Охендовського, Ігоря Качура, Броніслава Райковського, Руслана Князевича, Андрія Магери, Ярослава Давидовича, Олександра Чупахіна, Юрія Данилевського, Юрія Донченка і Миколи Рибачука. Також парламент призначив новий склад ЦВК, до якої увійшли: Сергій Дубовик, Ярослав Давидович, Ігор Качур, Руслан Князевич, Андрій Магера, Микола Мельник, Марина Ставнійчук, Олександр Чупахін, Жанна Усенко-Чорна, Валерій Шелудько, Валентина Завалевська, Юрій Донченко, Анатолій Писаренко, Броніслав Райковський, Михайло Охендовський. Всі члени ЦВК відразу прийняли присягу. 9 грудня главою ЦВК було обрано Ярослава Давидовича.

26 грудня відбувся так званий третій тур виборів президента (фактично переголосування другого туру), переможцем якого було визнано Віктора Ющенка. 28 грудня кандидат в президенти В.Янукович подав до Верховного суду 4 скарги. Всі вони не були задоволені. Розгляд скарг тривав до 20 січня 2005 р. А 23 січня відбулася інавгурація нового президента В.Ющенка.

У грудні 2005 р. ВР направила запит до Генпрокурора України про притягнення до кримінальної відповідальності колишнього главу Центрвиборкому С.Ківалова за нанесення державних збитків в особливо великих розмірах. Крім того, парламент направив ряд запитів про порушення кримінальних справ з приводу фальсифікації президентських виборів. За фактами фальсифікації було порушено більше 700 кримінальних справ. Після виборів-2004 йшли розмови про існування так званого "транзитного сервера", наявність якого до цих пір не доведена.

С.Ківалова звинувачували в організації так званих "каруселей" на користь В.Януковича, також говорилося про те, що йому заплатили 20 млн дол. за дострокове оголошення переможцем другого туру В.Януковича. Після усунення з посади голови ЦВК С.Ківалов на деякий час сховався з поля зору вітчизняних правоохоронців. Як пояснював потім сам С.Ківалов – "поїхав в Росію підлікуватися", проте багато хто стверджував, що він "втік". МВС оголосило його в міжнародний розшук. У результаті реальних звинувачень С.Ківалову пред'явлено так і не було.

Зараз він працює народним депутатом від Партії регіонів – голова парламентського комітету з питань правосуддя і керівник групи з міжпарламентських зв'язків з РФ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.