ЄС зробив плани “Газпрому” не реальними

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.03.2012 17:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16995

Єврокомісія зобов’язала газопроводи NEL і OPAL, які з’єднують російський газопровід “Північний потік” (пролягає в обхід України) з газовою інфраструктурою ЄС, резервувати до 50% їх потужності під доступ інших постачальників газу.

За оцінками експертів, це означає, що через "Північний потік" Росія зможе прокачувати 27,5 млрд куб. м газу - половину потужності цієї труби, пише "Комерсант-Україна".

Таким чином, "Газпром", який обіцяє перенаправити більшу частину транзиту газу з українського напрямку в газопровід "Північний потік", не зможе виконати цю погрозу.

У середу, 14 березня, юрист Gascade (керує транспортними активами Wingas - СП "Газпрому" і німецької Wintershall) Гордон Томас заявив, що газопровід NEL, що є продовженням труби "Північний потік" на території Німеччини, не зумів домогтися від Єврокомісії дозволу на виключення від доступу третіх осіб. Повторна заявка подаватись не буде.

Як повідомлялося раніше, якщо Росія запустить на повну потужність і "Північний потік" з можливістю прокачки 55 млрд кубометрів газу на рік, і "Південний потік" з 63 млрд кубів,- "Газпром" зможе повністю відмовитись від транзитних послуг української ГТС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.