За чесні вибори. Хто буде рахувати голоси?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.03.2012 18:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16997

В Україні без проблем можна купити собі цілу виборчу комісію.

Це у якості експерименту зробила "Газета Киевская" під виглядом штабу безіменної партії. Як повідомляється, суму за послуги майбутні члени комісії називали самі - від 10 до 25 тисяч гривень за "закриті очі" на порушення або за безпосередню участь в махінаціях на виборах.

Дільничні виборчі комісії почнуть формувати через півроку, повноцінну роботу вони почнуть за місяць до виборів, які заплановані на кінець жовтня. Партії вже починають пошуки своїх представників на виборчих дільницях. Журналісти видання під прикриттям працівників передвиборного штабу однієї з партій (назву не оголошували) розмістили в Інтернеті оголошення з пропозицією "роботи на виборах".

За тиждень резюме надіслали приблизно 60 претендентів, ще 40 подзвонили на спеціально активований номер телефону. В результаті було легко зібрано 100 претендентів, готових заробити на виборах. Але чи готові чи вони заробити нечесним шляхом? Після ретельного відбору журналісти вирішили зустрітися з 12людьми (це майже повний склад для комплектації дільничної виборчої комісії).

Серед зазначених респондентів був лише один безробітний, інших "членів виборчкому" відібрали з різних сфер діяльності: бармени, торговці,викладачі вузів, квартирні брокери,юристи, економісти, кухар і танцівниця.

Результати експерименту: 9 з 12 людей, що пройшли співбесіду, погодилися за гроші закривати очі на порушення на їхніх ділянках,а деякі готові були і самі підміняти протоколи і виносити бюлетені за меж ділянки. За таку роботу вони вимагали оплату за подвійним тарифом. А те, що за подібні порушення, згідно з Кримінальним кодексом, їм світить до 5 років в’язниці, їх не турбувало.

Одна з умов, яку журналісти висунули потенційним членам виборчкому, - вони повинні самі назвати грошову суму, за яку готові піти на махінації. "Партійці" навмисно не починали торгуватися першими. Деякі з респондентів відразу називали цифри (в основному ті, хто вже мав досвід роботи на попередніх виборах), дехто довго думав і щось підраховував. Суми коливалися від 10 до 25 тисяч гривень.

Слід зазначити, що на питання, чи є у них принципові політичні погляди, всі без винятку відповідали приблизно таке: "всі політики однакові, взагалі все одно, на кого працювати".

Жоден з "членів виборчкому" не запідозрив каверзи, крім 26-річної Світллани М. (працює в танцювальних шоу).

"А ви не журналіст? У мене є знайомі журналісти, які іноді влаштовують подібні експерименти ... А, ладно, навіть якщо журналіст, мені все одно, я в партіях не перебуваю і на держслужбі не працюю. Згодна на 20 000 гривень", - заявила дівчина.

У той же час 3 з 12 опитаних все ж виявилися чесними і не погодилися на фальсифікацію на ділянках ні за які гроші. Зокрема, зазначає видання, квартирний брокер Олексій Г. (32 роки) на питання про винагороду за продаж совісті пару секунд подумав, але потім категорично відкинув таку можливість: "я тільки за чесні вибори".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.