Парламент прийняв допрацьований держбюджет України на 2007 рік

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 19.12.2006 15:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1700

Верховна Рада України прийняла закон “Про Державний бюджет України на 2007 рік” у редакції, прийнятій 6 грудня, врахувавши пропозиції профільного комітету.

За прийняття закону в цілому проголосували 245 народних депутати з 438 зареєстрованих у сесійному залі.

Зокрема, за прийняття доопрацьованого держбюджету на 2007 рік проголосувало 184 депутата з фракції Партії регіонів, 5 - із фракції Блоку Юлії Тимошенко, 2 - з фракції Наша Україна, 30 - із фракції Соціалістичної партії України, 20 - з фракції Комуністичної партії України і 4 позафракційних депутати.

Зокрема, у держбюджет, прийнятий раніше, було внесено виправлення, за якими з 1 січня 2007 року максимальний розмір пенсії або щомісячного довічного грошового утримання встановлюється на рівні 10 тис. гривень на місяць. При цьому така норма стосується не тільки рядових пенсіонерів, але і народних депутатів України.

Також внесеними змінами передбачається встановити, що в 2007 році для всіх суб’єктів підприємницької діяльності у випадку ввозу ними на території спеціальних вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку підакцизних товарів і товарів 1-24 груп УКТ ЗЕД, припиняється застосування пільг по сплаті ввізного мита і податку на додану вартість стосовно таких товарів, незалежно від мети їхнього ввозу.

Крім того, внесеними виправленнями передбачається, що у випадку, якщо іншими законами України, незалежно від дати їхнього прийняття, у тому числі законами України, якими надаються гарантії незмінності податкового законодавства, встановлені інший порядок і умови сплати такими суб’єктами підприємницької діяльності податків і зборів, застосовуються норми винятково держбюджету.

Також у держбюджет передбачено направити надходження від приватизації державного майна понад обсяги, що встановлені держбюджетом на 2007 рік, на збільшення розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати.

Відповідно до прийнятого держбюджету, Кабінет Міністрів протягом першого кварталу 2007 року повинен провести моніторинг відповідності розміру прожиткового мінімуму його реальному розміру і, у разі потреби, внести на розгляд парламенту відповідні пропозиції щодо змін у держбюджет на 2007 рік.

Нагадаємо, що 15 грудня ВР відправила на доопрацювання проект держбюджету-2007 з урахуванням трьох з восьми поправок, внесених президентом. Дані Секретаріату Президента свідчать про те, що сума додаткових коштів для забезпечення бюджетних пенсіонерів на рівні прожиткового мінімуму вимагає приблизно 800 млн. грн. Представники Секретаріату Президента надали необхідні розрахунки по витратній і прибутковій частинах бюджету. Але домовитися з антикризовиками було непросто. В уряді пропозиції Президента називають економічно необґрунтованими. За словами "нашоукраїнця", заступника комітету Верховної Ради з питань бюджету, Павла Жебрівського "оспорити розрахунки у більшості не вистачило ні аргументів, ні здорового глузду", - сказав він, додавши, що ніхто не збирався йти на поступки. "Йшла не професійна розмова, а риторика. Вони (представники антикризової коаліції) хотіли показати, що саме вони - основні в державі", - сказав народний депутат.

Закон України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" був прийнятий Верховною Радою 6 грудня. 11 грудня Президент повторно повернув документ до парламенту з своїми пропозиціями на доопрацювання.

У разі неприйняття Держбюджету на 2007 р. до кінця поточного року, все без виключення соціальні виплати з початку 2007 р. здійснюватимуться згідно нормам 2006 року. А це, у свою чергу, може спричинити затримки соціальних виплат. У проекті бюджету на 2007 р. мінімальна заробітна плата складає 420 грн, тоді як середня мінімальна заробітна плата за 2006 р. не перевищувала 410 грн.

За повідомленнями інформаційних агенцій, із посиланням на Секретаріат Президента, вірогідніше за все, щойно прийнятий Закон очікує повторне вето Президента, оскільки парламентарі не врахували його зауваження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.