Горлівські студенти повстали проти корупції

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.03.2012 11:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17001

Корупційний скандал спалахнув у Горлівці, що на Донеччині. Студенти Горлівського державного педагогічного інституту іноземних мов протестували проти незаконних поборів у гуртожитку, які їх змушували платити, як «пожертву інституту».

Адміністрація вишу наразі відмовляється коментувати подію.

Перед тим, як вийти на мітинг, студентський актив оприлюднив відкритого листа. У ньому студенти скаржилися на погані умови навчання та на відсутність опалення у корпусах. Але найголовнішою причиною вони назвали те, що від кожного із них вимагають сплатити 250 гривень благодійного внеску на користь інституту – все офіційно, із заявою на ім’я ректора.

Студенти розповідають, що про необхідність здавати гроші їм повідомив голова студентської ради. Мовляв, вони підуть на сплату комунальних послуг, оскільки інститут заборгував. Однак останньою краплею студенти називають те, що у гуртожитках відключили світло та запропонували виселятися. Мітинг допоміг.

Мітинг допоміг

«Намалювалася ось така сума у 250 гривень. Платити обов’язково. Нам сказали, що упродовж трьох днів нас виселяють, світло вимикають. Ми почали обурюватися. Був зібраний мітинг. Людей, напевно, було 350-400. Почалося зібрання. Вони відмовилися від своїх слів, мовляв, ніхто нікого не змушував платити гроші – студенти платять самі. Але це нісенітниця. На мітингу, коли Голголенку, це виконувач обов’язків ректора, ми показали аркуш, в якому написано, що ми ці гроші даємо, як пожертву інституту, вони сказали, що вперше про це чують і вперше бачать цей розрахунковий рахунок», – розповідає студентка Ганна.

Сплачувати гроші студенти мали лише у відділенні банку, яке розташоване безпосередньо у корпусі інституту, розповідає дівчина.

Інший студент Павло зазначає, що адміністрація вишу не очікувала, що студенти протестуватимуть. «Вони не очікували, що студенти вийдуть, вони ніби нічого не знали. Приїхав мер міста і сказав, що виселяти з гуртожитків не будуть. І подача світла буде продовжуватися», – зазначає Павло.

Без коментарів – адміністрація вишу

Представники ж адміністрації Горлівського педагогічного інституту іноземних мов коментувати ситуацію відмовляються.

«Я вас не розумію, тому що я такою інформацією не володію. Коментарів я ніяких не даю, я вам скажу одне, що питання щодо можливості відключення електрики вирішене завдяки зусиллям адміністрації та керівництва міста», – сказала Радіо Свобода представник адміністрації вишу Елеонора Рубанова, яка завідує відділом виховної роботи.

Між тим, місцеві оглядачі зазначають, що для Горлівки, де мешкає близько 300 тисяч людей, мітинг студентів став справжнім соціальним вибухом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.