“Удар” Кличка піде на вибори самостійно

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.03.2012 16:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17010

Віталій Кличко заявив, що його партії «Удар» краще йти на вибори до Верховної Ради окремо від інших опозиційних сил.

Мовляв, об’єднатися можна буде вже у новому парламенті. А у передвиборній боротьбі норма «2+2 дорівнює 4» спрацьовує не завжди. Зі свого боку, соціологи констатують, що єдиний список від опозиції не є самоціллю. Хоча такі висновки деякі лідери опозиції відкидають.

Не факт, що партія «Удар», об’єднавшись із БЮТ, отримає хороший результат. Те ж саме стосується «Фронту Змін», – переконує Віталій Кличко. І про єдиний список говорити можна, але до цього має бути прагматичний підхід. Народний депутат від НУНС Ірина Геращенко наводить у цьому контексті приклад парламентських виборів 2002 року. Саме тоді «Наша Україна» об’єднала, як блок, десяток партій та набрала чверть голосів у парламенті. Але при цьому у Верховній Раді опозицію представляла політична сила Юлії Тимошенко, а також Соцпартія Олександра Мороза. І разом, на думку Ірини Геращенко, вони створили потужне опозиційне представництво. І не факт, що це вдалося б, якби від опозиції йшов єдиний блок.

«Є питання – якби тоді до «Нашої України приєдналася Соціалістична партія, яка є дуже лівою, і так само «Батьківщина», що є також лівою партією, порівняно із право-ліберальним блоком «Наша Україна», чи додало б це популярності тому списку? У виборця, очевидно, має бути альтернатива, в першу чергу, ідеологічна», – зауважує Ірина Геращенко.

Соціологія спростовує математику

Соціолог Ірина Бекешкіна констатує, що математичні правила об’єднання не завжди є доречними для політичної боротьби в Україні. Наприклад, за її твердженням, якщо опозиції таки вдасться утворити єдиний список і там буде присутнім Олег Тягнибок, то електоральних втрат для команди опозиціонерів може бути більше, ніж здобутків. Хоча, зазначає Ірина Бекешкіна, у «Фронту змін» Арсенія Яценюка і «Батьківщини» Юлії Тимошенко є більше спільного. Але і в цьому випадку не все однозначно свідчить на користь єдиного списку.

«Воно теж не все додає. І це зрозуміло. Хоча переважно виборці «Фронту змін» і «Батьківщини» позитивно ставляться до лідерів цих політичних сил, але і там, і там є по 20%, які не довіряють. Приблизно 20% виборців «Фронту змін» не довіряють Юлії Тимошенко і навпаки – таке ж становище із виборцями «Батьківщини», – зауважує Ірина Бекешкіна.

Натомість колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, засуджений до чотирьох років ув’язнення, не вірить, що присутність в спільному списку Яценюка, Тимошенко, Кличка, Гриценка, Тарасюка, В’ячеслава Кириленка може зменшити підтримку виборців. Про це повідомляла «Українська правда».

Луценко вважає, що таке об єднання мобілізує людей. На його погляд, «усі модні теорії про три-п’ять колон (точніше – клонів) «об’єднаної» опозиції – шлях до, у кращому випадку, непевної перемоги, яку гроші Партії регіонів легко перетворять у шоу сепаратних змов».

За створення єдиного виборчого списку опозиції висловилася у листі з Качанівської колонії і Юлія Тимошенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.