Якщо розстануть полярні льодовики - територія проживання людини помітно зменшиться

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 21.03.2012 14:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17043

Рівень моря підніметься на 10-20 метрів при таненні всього об’єму льоду на планеті. І цей процес неминучий, навіть якщо людству вдасться не перейти межу в два градуси Цельсія, позначену Міжурядовою групою експертів по зміні клімату (IPCC) як “стабільна”.

Вчені зі США і Нової Зеландії порівняли сучасні кліматичні процеси з тим, що відбувалося на планеті в епоху пізнього пліоцену (2,7-3,2 мільйона років тому), коли кількість парникових газів в атмосфері і температури біля поверхні Землі були схожі з нинішніми параметрами. У результаті дослідження вони дійшли висновку, що в нашу епоху варто очікувати неминучого підвищення рівня океану, і це відбудеться за рахунок запасів вод, які вивільняться при повному таненні льодовиків Гренландії і Антарктики.

Разом з тим, на думку авторів дослідження, цей процес може зайняти сотні, ба й навіть тисячі років. "Коли різниця в обсягах води, які поки що "запаси" у вигляді льоду на території Гренландії і Антарктиди, потрапить в океан повністю, світ буде виглядати зовсім інакше. Більше 70% населення будуть змушені змінити місце проживання або будуть затоплені", - керівник дослідження, співробітник підрозділу природних наук Національного наукового фонду США (NSF) Річард Лейн.

Зазначимо, Міжурядова група експертів зі зміни клімату (IPCC) була створена в 1988 році під егідою програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) та Всесвітньої метеорологічної організації (WMO) для оцінки ризиків при глобальних змін клімату, викликаних антропогенними впливами. Згідно з оцінками IPCC, підвищення середніх температур на планеті більш ніж на два градуси Цельсія може викликати перехід через критичні порогові позначки для багатьох природних систем.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.