Глухий кут багатовекторності. З чим повернувся Янукович з Кремля?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 21.03.2012 15:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17046

Президент України Віктор Янукович повернувся з Москви без конкретних домовленостей про газ. Натомість почув натяк з Кремля на очікувані «проблеми».

Поїздку Віктора Януковича до Москви на засідання міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС), де Україна виступає у ролі спостерігача, українські політологи називали спробою «перезавантажити» взаємини між країнами. «Янукович хотів пересвідчитися, що він буде «вхож» до нового-старого російського Президента Путіна та намагався натякнути про газ. З газом не склалося», - прокоментував Deutsche Welle аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач. Так само поки що не склалося з намаганням Віктора Януковича проштовхнути російським керманичам ідею приєднання України до Митного союзу на українських умовах «3+1».

Як повідомив перший віце-прем`єр-міністр Валерій Хорошковський, під час засідання міждержавної ради ЄврАзЕС українська делегація знову запропонувала формулу співробітництва «3+1», однак вона не отримала серйозного публічного обговорення. «Але ми вважаємо, що така ідея має право на життя і ми готові вести переговори», - підкреслив Хорошковський.

У пастці?

Тим часом, президент Росії Дмітрій Медвєдєв заявив, що країни, які не вступили в Митний союз «матимуть проблеми». За словами російського президента, «таке життя: якщо ти береш участь в якомусь міжнародному об’єднанні, ти отримуєш певні привілеї, якщо в цьому міжнародному об’єднанні не береш участі, відповідно, у тебе можуть бути труднощі». Це визнав і перший український віце-прем`єр-міністр. За словами Валерія Хорошковського, країна, яка не є членом Митного союзу «страждатиме в економічному плані, адже ці ринки будуть захищені».

На думку Горбача, нині українська влада опинилася у «незручному становищі, адже повна інтеграція в Митний союз унеможливить контроль команди Януковича всередині країни. Тепер в Адміністрації українського Президента шукають можливості піти на зближення з Росією і зберегти свою економічну незалежність. Керівник політичних програм Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук наголошує, що думати про це Віктору Януковичу потрібно було раніше, коли він розставляв пріоритети свого президентства.

У своїй передвиборчій програмі заявив про позаблоковість України і зближення з Росією. «Росія досягла свого – вона перекрила Україні шлях до НАТО, зараз намагається завадити створити Україні Зону вільної торгівлі з ЄС. Після цього на Україну можна буде легко тиснути. І Москва відчуває в собі цей потенціал», - сказала в інтерв’ю Deutsche Welle Світлана Конончук. Експерти вважають, що через заплутану зовнішню й економічну політику Україна опиниться у політичній та економічній ізоляції. Адже вже Євросоюз, МВФ, інші міжнародні структури майже відвернулися від України.

Крок назад і два вперед

Керівниця політичних програм Українського незалежного центру політичних досліджень припускає, що Віктор Янукович ще спробує загальмувати всі переговори щодо вступу в Митний союз та перенесе переговори з Росією за межі своєї каденції. Втім довго «тримати облогу» українському Президентові не вдасться, наголошує Конончук, і українська влад таки погодиться вступити у Митний союз, який унеможливить подальшу економічну співпрацю з Європейським союзом. «Тільки з ЄС ми можемо вести переговори десятиліттями. Росія діє блискавично, і Янукович погодиться, адже Москва не вимагає як ЄС взамін дотримуватися прав людини», - зауважила Конончук.

Як відомо, на зустрічі у Москві чинний прем’єр-міністр Росії Владімір Путін вже запропонував українському Президенту синхронно з його російським колегою підписати закон про ратифікацію угоди про Зону вільної торгівлі в СНД. Її українська сторона розраховує використати для подальшої інтеграції з пострадянськими країнами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.