Археолог і програміст створили програму для виявлення стародавніх поселень за типом ґрунту

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 21.03.2012 16:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17048

Американські науковці навчилися знаходити стародавні поселення людей під товстим шаром відкладень за допомогою супутників дистанційного зондування Землі, що фіксують сліди цивілізації за особливим типом ґрунту, який формується в межах довготривалих місць проживання людини.

Програма дозволяє шукати стародавні поселення за допомогою супутника

У статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences вчені опублікували карту перших поселень людини на Близькому Сході., повідомляє Кореспондент.net із посиланням на РІА «Новості».

Програміст Бьйерн Менз (Bjoern Menze) з Массачусетського технологічного інституту і археолог Джейсон Ур (Jason Ur) з Гарвардського університету розробили методику, яка дозволяє використовувати супутники для пошуку слідів цивілізації за типом ґрунту, характерному для околиць стародавніх міст і сіл.

Під час розкопок у так званому "родючому півмісяці" (території імовірно перших землеробських культур на території сучасної Сирії, Єгипту, Ізраїлю, Іраку та інших країн Близького Сходу) Ур зауважив, що всі людські поселення залишали після себе особливий тип ґрунту - антрозоль, який не існує в природних умовах.

За його словами, цей ґрунт виник наступним чином: на території "колиски землеробства" були відсутні джерела деревини, через що люди будували свої житла з глинобитних цеглин. Коли такий будинок приходив у непридатність, його жителі частково розбирали і використовували пошкоджену цеглу в якості фундаменту, поверх якого будувалася нова "житлоплоща".

Через кілька століть на території поселення формується характерний "курган", відомий як "тель" серед арабомовних жителів цього регіону. Навколо "теля" формується антрозоль, по товщині якого й іншим характеристикам можна визначити вік і розміри поселення.

Для виявлення та класифікації "телей" Менз розробив спеціальну комп’ютерну програму, що позначає на знімках супутників ДЗЗ території, де залягають давні антрозолі.

Дослідники перевірили її в дії, проаналізувавши знімки частини "родючого півмісяця" на території Сирії, отримані американськими супутниками в рамках програми CORONA і зондом Terra. Як стверджують вчені, їм вдалося виявити близько 9000 поселень, що "принаймні, на порядок більше, ніж було відкрито раніше".

Філіп Грем, археолог Університету Дарема, Великобританія, повідомив Nature, що такі типи карт можуть виявитися дуже перспективним інструментом в археології.

"Я можу зробити те ж саме і " вручну", в полі. Але вивчення такої великої території, швидше за все, займе весь залишок мого життя. Комп’ютерні технології, дозволили нам миттєво отримати величезну карту, що було дуже цікаво не тільки з методологічної точки зору , але і з практичної. Вона показала, що на території Близького Сходу було приголомшливо багато людських поселень в останні 7 або 8 тисяч років", - підсумовує Ур.

Як відомо, за допомогою аерофото- і геомагнітної зйомки в Україні було знайдене одне з найбільших протоміст Трипільської цивілізації Майданецьке, площею 270 га.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.