Влада знову створює перешкоди експортерам зерна

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.03.2012 11:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17057

Україна не зможе експортувати стільки зерна, скільки прогнозував на початку року уряд, визнають чиновники. А виробники кажуть, що певні проблеми з експортом створює сама ж влада.

Водночас експерти зазначають, що за кордоном українську продукцію погано популяризують.

Станом на 6 березня продали за кордон 12,7 мільйона тонн із запланованих на весь маркетинговий рік 26 мільйонів. Цей рік закінчується вже у липні. А з урахуванням того, що українські порти здатні експортувати щомісяця не більше двох мільйонів тонн зернових, Україна фізично не встигне переправити всі заплановані обсяги.

Проблеми з експортом нерідко створює і сама влада, переконує Олексій Вадатурський, генеральний директор одного з найбільших агрохолдингів в Україні.«Сьогодні чиновники можуть впливати на процес, через органи контролю призупинити експорт, якщо вони захочуть, і нічого їм за це не буде. Скажімо, дадуть команду інспектору – і розвантаження судна не оформлять. Останнім часом влада менше втручається в нашу діяльність, хоча були проблеми, не давали працювати майже 9 місяців в 2011році»,– розповідає бізнесмен.

Натомість міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк каже, що влада стимулює експорт. «Експортувати можуть всі. Сьогодні завдання, щоб не тільки великі виробники могли експортувати, але й фермери. Ми створюємо товарні вимоги та стандарти, кооперативи, інтегруємо ринки – це все дасть можливість експортувати усім»,– запевняє міністр.

На українську продукцію «не чекають»

Якщо влада не заважатиме, все одно існує чимало перешкод для експорту, скажімо, на продукцію «чекають» за кордоном не всі, зазначає президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

«В Україні, де аграрний сектор номер два після металургії за експортом, не має такої інституції, як аграрні аташе при посольствах в інших країнах, немає централізованого маркетингового агентства, яке б популяризувало та продавало нашу продукцію. На Заході це вже роблять, скажімо, в Голландія та Німеччина. Чому в нас немає грошей в бюджеті для участі у виставках за кордоном?»,– запитує експерт.

Експерти також зауважують, що у аграріїв 2012 рік загалом буде складним. Через несприятливі погодні умови втрачені до 30% озимої пшениці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.