Підвищення тарифів на газ відбудеться незалежно від результату переговорів з Росією

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.03.2012 10:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17066

Питання підвищення тарифів на газ для населення залишиться актуальним, навіть якщо українсько-російські газові переговори будуть вдалими.

Про це заявляють у Міжнародному валютному фонді. На думку ж представників української влади, нинішнього року це зробити нереально. Хоча, як зазначають економісти, отримання кредиту МВФ для України зараз не є критичною проблемою .

«Не можна сподіватися лише на те, що Росія знизить ціни, оскільки зараз розрив настільки великий, що навіть за рахунок реального зниження не можна буде досягти покриття цього розриву», – сказав голова представництва МВФ в Україні Макс Альєр.

Він наголосив, що наразі домогосподарства і підприємства теплокомуненерго платять лише 15% ціни газу, що імпортується. При цьому, Альєр висловив переконання, що Росія не погодиться на 85% знизити ціну на газ. Між тим, за словами першого віце-прем’єр-міністра Валерія Хорошковського, це не вирішить проблему, а лише збільшить обсяги неплатежів.

Як стало відомо Радіо Свобода із джерел в Адміністрації Президента, українські чиновники сподіваються, що газові переговори з Росією будуть завершені у травні, після чого будуть поновлені переговори з МВФ.

Утім, навіть якщо припустити, що Києву вдасться домовитися з Москвою про зниження ціни газу вдвічі, зазначає Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук, це не вирішить проблему, а призводитиме до стагнації економіки.

«Надія України, що отримання низької ціни на газ, може йтися про 200-250 доларів, дозволить не підвищувати тарифи на газ для населення та теплокомунерго – це ілюзія, – зазначає Корольчук. – Українську економіку не врятує дешевий російський газ. За підсумками 2011 року, збитковість «Нафтогазу» становила більше 20 мільярдів гривень».

Тарифи на газ зростуть наступного року?

Із тим, що тарифи потрібно підвищувати, погоджуються і представники влади. Але, зазначає народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах, це можна зробити лише після запровадження низки заходів. І це, каже Кінах, може статися не раніше наступного року.

«Відмовляючись від перехресного субсидування, удосконалюючи систему соціального захисту на основі адресних методів, можна поступово підвищувати тарифи на газ для населення, – вважає Кінах. – Це повинно бути предметом напрацювань у контексті бюджетної і соціально-економічної політики на наступний рік. У цьому році я не бачу об’єктивних передумов, щоб підвищити рівень тарифів до 50%, як цього вимагає МВФ».

Отримання кредиту МВФ сьогодні для України не є критичним, вважає старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень Віталій Кравчук. Разом з тим, зазначає економіст, без цих грошей, рефінансувати борги буде важко.

«Цього року передбачені достатньо значні виплати по зовнішньому боргу, у тому числі повернення попередніх кредитів МВФ, це стосується Національного банку, це стосується приватних компаній. Рефінансувати зовнішній борг буде складніше і дорожче, ніж воно могло б бути», – говорить експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.