Чи допоможе ЄС зруйнувати газову монополію Росії?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 23.03.2012 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17067

Не домігшись від Росії зниження цін на газ, Київ шукає альтернативу у Євросоюзі. Міністр енергетики Юрій Бойко може обговорити питання постачання газу з ЄС із євро комісаром Ґюнтером Еттінґером.

У четвер ввечері, 22 березня, в Брюсселі має відбутися зустріч комісара ЄС з питань енергетики Ґюнтера Еттінґера з міністром енергетики і вугільної промисловості України Юрієм Бойком. Сенсацій в ході цього заходу не передбачається. Заплановано лише вечерю в будівлі Єврокомісії, повідомили DW у прес-службі єврокомісара. Ймовірно, сторони обговорять питання модернізації української газотранспортної системи і надійність поставок газу, а також підпишуть звіт про виконання Меморандуму про співробітництво у сфері енергетики. Тим не менш, розмова може мати далекосяжні наслідки.

Зустріч Бойка та Еттінґера буде першою після того, як прем’єр-міністр України Микола Азаров в інтерв’ю німецькій газеті Die Welt у середині березня заявив про бажання купувати газ у країн Євросоюзу. Обговорення цього питання не значиться у програмі візиту Бойка до Брюсселю, але в Єврокомісії не виключають, що українська сторона його порушить. Крім того, український міністр відвідує Брюссель через декілька днів після чергової невдалої спроби президента України Віктора Януковича у Москві домовитися з майбутнім президентом Росії Володимиром Путіним про зниження цін на газ.

Не у Москві, так у Брюсселі

Україна понад рік безуспішно намагається досягти від російського державного концерну «Газпром» перегляду контракту, підписаного на початку 2009 року. У Києві вважають російську ціну завищеною. У Москві відповідають, що контракт може бути змінений лише у тому випадку, якщо Україна вступить, наприклад, до Митного союзу.

Київ поки утримується від такого кроку і активно шукає альтернативу російському газу. Зокрема, Україна розраховує на Європейський Союз. «Ми ведемо консультації про закупівлі газу в Європі», - заявив голова компанії «Нафтогаз-України» Євген Бакулін. За його словами, йдеться про 10 мільярдів кубометрів. Це приблизно п’ята частина того обсягу, який Україна за контрактом щорічно має купувати у «Газпрому». За повідомленнями українських ЗМІ, уряд у Києві веде переговори з Туреччиною про використання морського терміналу для транспортування зрідженого газу, а також із членами Євросоюзу – Болгарією, Румунією, Словаччиною і Німеччиною – про транзит газу.

Німеччина допоможе Україні?

Йдеться про газ за спотовими цінами, котрий, як, наприклад, нафта, продається на спеціальній біржі у невеликих обсягах і з коротким терміном реалізації. Його ціна часто коливається і нерідко буває нижчою за ту, яку фіксують у довгострокових контрактах.

У Німеччині Київ хотів би співпрацювати з ессенським концерном RWE, який, у свою чергу, купує газ у російського «Газпрому». Прем’єр-міністр України Азаров каже, що купувати газ у німців вийшло б дешевше, ніж напряму у росіян.

За даними української преси, у Києві вже готовий проект короткострокового договору з RWE, згідно з яким Україна планує транспортувати у невеликих обсягах газ із Європи через трубопровід у Словаччині. При цьому частина газотранспортної системи України буде працювати у реверсному напрямку, тобто із заходу на схід.

Шанси на успіх

Опитані DW експерти вважають, що плани України імпортувати газ із ЄС, придбаний за спотовими цінами, можуть бути реалізовані. «Бувають періоди, коли ціни на газ, особливо влітку, можуть бути нижчими вдвічі, ніж нинішня ціна російського газу для України», - вважає київський експерт Олександр Тодійчук. Саме на це, схоже, розраховує Україна: купувати влітку дешевий газ в Європі, закачувати його у свої підземні сховища і використовувати взимку.

Але чи вистачить в Європі газу, щоб «поділитися» з Україною? «На міжнародному ринку утворилась надлишкова пропозиція газу», - вважає експерт Німецького інституту економічних досліджень (DIW) Клаудія Кемферт. Вона зазначає, що технічно і економічно українські плани можна реалізувати. З нею погоджується і Сюзан Стюарт, експерт берлінського фонду «Наука і політика». «Це питання ціни і темпів реалізації», - вважає Стюарт.

Спроба тиску на Росію

Водночас і Кемферт, і Стюарт вважають, що за бажанням України купувати газ в Європі стоїть спроба здійснити вплив на Росію і домогтися більш низької ціни на російський газ. Крім того, експерти вважають, що основне питання полягає у тому, чи погодиться, наприклад, німецький концерн RWE продавати газ Україні в умовах, коли попит на нього у Німеччині буде зростати. Справа у тому, що уряд ФРН ухвалив рішення про відмову від атомної енергетики, і найближчими роками замінити потужності АЕС мають газові електростанції. Відкритим також залишається питання, чи захоче RWE іти через Україну на ймовірне ускладнення відносин з «Газпромом», зазначає Стюарт. Декілька місяців тому російська і німецька компанії вели переговори про спільні проекти в Європі, але не змогли домовитися. У прес-службі німецького концерну RWE не підтвердили, але і не спростували інформацію про переговори з Україною. Реакція «Газпрому» на українські плани була схожою: «Без коментарів».

Україна розраховує на те, що у Єврокомісії підтримають її плани – про це заявляють чиновники у Києві. Однак оглядачі звертають увагу на те, що відносини між Києвом і Брюсселем зараз охололи. ЄС вважає, що Україна стала менш демократичною державою, і критикує судові процеси проти колишнього прем’єр-міністра і лідера опозиції Юлії Тимошенко та членів її уряду. Чи піде ЄС на фоні цих подій назустріч Україні і підтримає постачання газу у реверсному режимі – відповідь на це питання може пролунати після зустрічі українського міністра Бойка з єврокомісаром Еттінґером у Брюсселі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.